Chiacchiere, dolços italians de Carnestoltes

Pel Repte d'aquest mes de Cuina Regional Italiana (C.R.I.), en la seva versió dolça, Margot ha elegit unes postres típiques de Carnestoltes, anomenades Chiacchiere a la regió d'Emilia Romagna. Es fan fregides, són cruixents i es serveixen empolsinades de sucre llustre. No obstant, navegant per Internet, he vist que també es poden fer al forn, per fer-les més lleugeres, o bé incrementar el contingut calòric farcint-les de xocolata- doblegant la tira i tancant-la bé-. Hi ha per tots els gustos. Jo he seguit la recepta, i després de barallar-me una mica amb la massa, m'han sortit unes Chiacchiere bons i cruixents!

Ingredients per dues persones molt llamineres:

  • 200 grams de farina
  • 40 grams de sucre
  • 2 ous
  • 25 grams de mantega a temperatura ambient
  • 2 cullerades d'anís
  • sucre llustre
  • un pessic de sal
  • ratlladura de mitja llimona
  • 1/2 culleradeta d'essència de vainilla
  • oli d'oliva suau per fregir

Primer he barrejat amb els dits el sucre amb la ratlladura de llimona per que es desprenguin millor les aromes de la llimona. Després he barrejat el sucre amb la mantega, els ous i el licor, abans d'abocar-ho tot al bol on tenia la farina i el pessic de sucre. He barrejat bé tots els ingredients primer amb una espàtula i després amb les mans. Com no he aconseguit que la massa es desprengués totalment de les parets del bol, l'he continuada treballant sobre el marbre, afegint una mica més de farina per poder-la amassar bé fins aconseguir fer una bola, que he posat en un bol de vidre, tapada amb film transparent, per que reposés durant una hora.

Passat aquest temps he tornat a posar la masa sobre el marbre per treballar-la amb les mans. Com encara s'enganxava una mica al marbre, he emposinat bé la superfície del marbre amb més farina, i l'he tornat a amassar un estona més. L'he deixat reposar quinze minuts més, en el bol de vidre. Després he començat a estirar la massa amb un corró. Us aconsello que no treballeu tota la massa de cop, si no per parts, així us serà més fàcil estirar-la. Mantingueu sempre enfarinada la superfície on estireu la massa, així no se us enganxarà.

Quan tingueu la massa estirada, amb un tallador, feu tires. Les podeu fer més o menys llargues. Si són llargues, es fa una tall al mig de la tira per passar un extrem per dintre del forat, i aleshores se li dóna a les chiacchiere una forma retorçada.Jo no ho fet perquè no les he fet massa llargues. Després es fregeixen en oli d'oliva suau, i a continuació es posen sobre paper absorbent per retirar l'excés de greix. Abans de servir, empolsineu-les amb sucre llustre.

No us oblideu de fer una ullada a la llista de participants del repte d'aquest mes.