Xarop de caramel

Molts cops trobem receptes que demanen xarop de caramel, aquell xarop tan bo i alhora tan diferent del caramel líquid i de l'almívar de llet (El que a Sud-Amèrica es coneix com a “Dulce de Leche”). Aquest xarop el podreu fer servir de moltes maneres com decorar uns cupcakes, elaborar unes galetes de caramel o acompanyar uns pancakes, o potser menjar-lo sol a cullerades…


Preparar-lo és força senzill i només necessitarem:
  • 200 grams de sucre
  • 200 ml de nata líquida per muntar (35% m.g.)
  • 50 g de mantega
  • 1/2 culleradeta d’extracte de vainilla
Escalfem lleugerament la nata i la reservem. Només cal que estigui calenta, no bullint.

Posem el sucre en un caçó (preferiblement antiadherent) i l'escalfem a foc molt suau sense deixar de remenar fins que el sucre es fongui completament i quedi líquid. Cal anar amb molt de compte i estar atent que el sucre es crema amb molta facilitat.

Quan el caramel s'hagi fos completament i ja no hi quedi cap grumoll, cal afegir la mantega sense deixar de remenar. Tot seguit hi incorporem la nata i l'aroma de vainilla i ho portem a l'ebullició. Ja només queda retirar-ho del foc i deixar refredar.

El xarop es pot guardar un parell o tres de setmanes a la nevera, on es solidificarà. Abans de fer-lo servir caldrà temperar-lo deixant-lo fora de la nevera un parell d'hores o ajudant-nos lleugerament d'un bany maria.