Risotto de carxofes

M'encanten els risotto, perquè són súper fàcils de fer. L´únic secret és remenar, remenar i remenar….i en 30 minuts tens fet el plat. Això sí, no us podeu apartar de la cassola ni un minut. No té cap altre secret, vaja, penso jo!

A més, els podeu improvisar. Normalment a casa en tenim arròs -millor si és bomba o carnaroli-, algun brou vegetal i formatge ratllat, i si feu una ullada al congelador o la nevera, segur que trobeu unes carxofes, uns espàrrecs verds o uns xampinyons. Amb tot això, podem preparar en 30 minuts un fantàstic risotto que acompanyat amb un vi blanc ben fresc i unes postres, fan del dinar del cap de setmana tota una festa culinària!!


Així va passar diumenge passat, que tenia al congelador unes carxofes trossejades i vaig decidir fer aquest risotto de carxofes. Si  el podem fer amb carxofes de temporada, millor que millor. A més podrem decorar el risotto amb uns xips de carxofa.

Els ingredients són els següents:
  • 160 grams d'arròs bomba o carnaroli (per a dues persones)
  • 1 ceba mitjana
  • 1 litre de caldo vegetal
  • 40 grams de mantega
  • 50 grams de Parmesa ratllat o Grada Padano ( podeu afegir més quantitat, al vostre gust)
  • 1 copa de vi blanc
  • 200 grams de carxofes congelades o de temporada trossejades
  • oli d'oliva
  • sal i pebre
Tingueu present els següents consells abans de començar: cal que remenem constantment per que l’arròs deixi anar el midó; fem servir el brou calent per no tallar la cocció; és millor mantenir el foc baix i que no el pugem pensant que així acabarem abans; anem amb compte amb la sal, ja que el brou vegetal, si el comprem envasat, es prou salat i el formatge també. El millor és anar tastant i rectificant de sal i pebre, al nostre gust.

Primer, hem de tallar la ceba en trossos petits i després posar-la en una cassola amb oli i 20 grams de mantega, i coure-la fins que transparenti. Aleshores afegim l’arròs i l'anem remenant suaument per que no s´enganxi, durant 2 o 3 minuts, i fins que veiem que queda translúcid. Afegim el vi i esperem que redueixi una mica. Quan ho hagi fet, afegim a la cassola un parell de cullerots de brou i fins que quedi tot l'arròs cobert pel líquid - recordeu que el brou ha d’estar calent-. Baixem una mica el foc i anem remenant constantment durant uns 20 minuts, fins que l’arròs estigui al punt. Cal que anem afegint el brou a mida que l’arròs el vagi absorbint, vigilant que mai quedi sec. Rectifiquem de sal i pebre.

Jo vaig posar les carxofes, descongelades, després d'abocar el brou. Si preferiu saltejar una mica la verdura, la podem afegir a la ceba. Saltegem uns minuts les carxofes i després li afegim l'arròs.

Si teniu dubtes, tasteu l'arròs per comprovar si està al punt o no, però recordeu que en uns 20 minuts estarà fet. Si us sobra brou, el podeu congelar per elaborar un altre plat. Si veiem que se'ns acaba el brou i encara li falta una mica a l'arròs, podem afegir una mica d'aigua calenta per que s'acabi de fer.

Una vegada fet l’arròs, l’enretirem del foc i li afegim els 20 grams restants de mantega i el formatge ratllat, i ho remenem tot amb compte. Podem decorar el plat amb xips de carxofa o formatge llescat. Servim immediatament.