Arròs de l'art

Aquest estiu m'he comprat un llibre sobre cuina marinera! Sí, ja sé que més d'un@ estarà pensant si m'he trastocat, aquell@s que coneixen la meva relació amor-odi amb el peix, però ha estat tornar a Port de la Selva uns dies i quedar tocada per la tramuntana per decidir que haig de cuinar més plats de peix a casa; no obstant, no visc al costat del mar, i el mercat del meu poble té un horari incompatible per molta gent que treballem -per dir-vos que només obren els divendres per la tarda, i no totes les parades-, així que hauré d'anar al supermercat i deixar-me aconsellar, perquè no se gaire sobre peixos. No obstant, sí que faré una ullada a la pàgina d' El Peix al Plat, un projecte d'un biòlegs marins que aposten per un consum responsable del peix i que vaig conèixer en un taller de cuina a l'Espai Cuina'm del Mercat de la Vall d'Hebron, per conèixer quines són les espècies de cada temporada, o consultar l'aplicació de Greenpeace mes a mes.

El llibre d'on he tret la recepta que avui publico, amb alguna petita variació, és d'en Jaume Fàbrega, La Cuina Marinera de la Costa Brava, de l'editorial Farell, i no només és un recull de receptes marineres sinó també un llibre sobre la cultura del peix de la Costa Brava. En concret aquesta recepta s''anomena arròs de l'art, fent referència a l'art de la pesca, i és un plat típic de Lloret.

Ingredients per a dues persones:
  • 1 ceba gran
  • 2 grans d'all
  • 250 grams de tomàquet ratllat
  • 1 raig de vi negre
  • 1 calamar
  • 200 grams de rap
  • 200 grams d'arròs
  • 1/2 litre de brou de peix
  • pebre vermell
  • oli d'oliva verge extra
Netegem el calamar i el tallem en rodanxes i el rap a trossos.

En una cassola amb oli, sofregim els alls picats i la ceba tallada a trossets fins que transparenti; a continuació, afegim el tomàquet ratllat, una mica de sal i una mica de pebre vermell -Jordi el fa servir sempre que fa sofregit, encara que jo afegeixo una mica de sucre, per evitar l'acidesa del tomàquet- i deixem que es faci una bona estona, per confitar-lo. Després afegim a la cassola els calamars, el rap i el raig de vi negre, i deixem que evapori el vi una mica; a continuació tirem el brou de peix ben calent; tastem per comprovar que el calamar estigui tendre i aleshores, segons el llibre, podem treure el calamar i el peix abans d'afegir l'arròs o bé deixar-lo a la cassola; jo vaig optar per deixar el peix i el calamar i vaig afegir l'arròs remenant amb molt de compte per que no se'm desfés el peix; pugem una mica el foc i deixem que l'arròs vagi absorbint el brou, vigilant que no s'enganxi; ens caldran uns 15 minuts per que l'arròs estigui al punt; si cal, podeu afegir més brou, però sempre ben calent i millor si en lloc de remenar els ingredients de la cassola, la sacsegeu una mica; rectifiquem de sal -vigileu si es brou preparat perquè  solen ser salats- i deixem reposar un parell de minuts abans de servir. No és un plat caldós, així que us aconsello que aneu afegint el brou ben calent a mida que l'arròs el vagi absorbint.

6 comentaris:

  1. Doncs fa molt de goig, aixi de moment deus haver fet les paus amb el peix!
    Que vagi bé! Clara

    ResponElimina

  2. Anna; Un molt bon llibre. Aquesta recepta vaig publicar-la, jo també. Fent referència aquesta recepta, es feia a Lloret i era tìpica d'aquesta població, a la Costa Brava s'he l'ha nomenava arrós amb peix.
    Aquesta explicació la fa el Jaume Fàbregas en el seu llibre.
    Per cert, una molt bona recepta, jo la vaig fer amb aigua de mar.
    Salutacions Anna¡¡ :O)

    ResponElimina
  3. Té molt bona pinta el teu arròs de l'art! Coincidim avui amb arròs de peix :o)
    El peix, pobret pels que vivim lluny de la costa no té la mateixa gràcia, oi?! La nena no menjava peix quan viviem a Itàlia però ara que el comprem fresc de dabò (pescat divendres, dissabte al plat) sempre s'apunta!
    Petons
    Palmira

    ResponElimina
  4. Un arrós deliciós! amb el rap, extraordinari!!
    Un bon llibre d'un excel·lent gastrònom. Me'l varen regalar a casa fa tres Sant Jordis.
    Gràcies Anna,
    Fina


    ResponElimina
  5. Apaaa, doncs tot i que sé de primera mà que això del peix no és lo teu te n'has sortit amb nota!! quina pintassa aquest arròs, m'encanta!! un petonàs!

    ResponElimina