Visita a la fabrica de Ratafia dels Raiers

Com pots anar a la Pobla de Segur i no visitar l'obrador on s'elabora la Ratafia dels Raiers? A la mateixa Oficina de Turisme de la Pobla, situada al conjunt modernista de Casa Mauri, ens van dir on estava situat l'obrador, a l'antiga fàbrica de licors de Cal Col.lector, i que es feien visites comentades. Així que vam concertar una visita per conèixer la història d'una de les ratafies més famoses de casa nostra.

La fàbrica de licors de Cal Col.lector té 130 anys de vida i des del primer dia que va produir licors, encara que la famosa Ratafia dels Raiers s'elabora des de fa uns 55 anys, i la va crear Joan Portet al fer-se càrrec de la destil·leria. El negoci el van iniciar els germans Ribera i Samsó que elaboraven aiguardents i licors dolços; quan, per matrimoni, es van unir a la família Borrell, obriren un local destinat a vendre els productes que elaboraven sota el nom de Borrell i Ribera. Van passar els anys i el negoci va anar passant de pares a fill fins que l'any 1951 van vendre el negoci a en Joan Portet i Mir, que primer va entrar a l'empresa com a treballador, després es va convertir en soci i finalment en l'amo del negoci, i que va ser el creador de la Ratafia dels Raiers en honor al seu sogre, Àngel Boixareu, el darrer raier de la nissaga de Casa Martí de la Pobla. Joan Portet va morir el 2008, i actualment són els seus fills, la segona generació Portet, qui porta el negoci.
.
A Can Portet es continuen elaborant de manera totalment artesanal els licors més tradicionals del Pirineu, alguns d'ells per altres marques -encara que el licor de cada marca té la seva pròpia recepta- com la ratafia de la Val d'Aran, coneguda com Aigua de Nódes, el licor de Cassís dera Val, fet amb groselles negres, el licor de Granhons dera Val, fet amb aranyons o la Flor de Nhèu ar aroma de ceps, un aiguardent al que se'afegeix un destil·lat de ceps o siurenys. També elaboren, per exemple, la ratafia de Terrània, projecte al que estan associats, encara que la recepta d'aquesta és diferent a la recepta de la Ratafia dels Raiers.

La Ratafia dels Raiers s'elabora a partir d'un macerat de nous verdes i un destil·lat d'herbes i espècies seleccionades; el fet que que es faci servir un destil·lat i no un macerat d'herbes fa que la Ratafia dels Raiers tingui una finor especial, que la fa incomparable. Degut a l'estricte control administratiu que existeix des de fa anys pel que respecta a l'elaboració d'alcohol, són poques les empreses que en destil·len i per això a Cal Col·lector han de comprar l'alcohol amb el que elaboren els seus licors. L'alambí que hi ha a la fàbrica, una autèntica peça de museu, només es fa servir per destil·lar i aromatitzar els alcohols amb plantes.


Naturalment, al visitar la fàbrica, vam aprofitar per "abastir-nos" de Ratafia dels Raiers i també de licor de Cassis -el licor preferit d'Hercules Poirot,el famós detectiu belga creat per l'Agatha Christie- i vam comprar el llibre d'en Pep Quintana i Riera, La Ratafia dels Raiers, Història d'un licor pirinenc (Garsineu Edicions) que inclou, a banda de la història d'aquest licor, un receptari de cuina i de licors, entre ells varies receptes de ratafies, que s'elaboren amb una base d'aiguardent o anís en la qual es maceren les nous i les herbes seques. El nombre d'herbes que s'empra en cada casa és diferent i la tradició diu que s'han de recollir pels volts de Sant Joan, macerar-les en alcohol uns quaranta dies, millor a sol i serena, filtrar-les a finals d'agost, embotellar el licor i encetar-lo per Tot Sants.

Per si us animeu a fer ratafia a casa, aquí us deixo la recepta de la Ratafia de nous verdes de Cal Col·lector inclosa en el llibre La Ratafia dels Raiers:

Ingredients: 3 litres d'Anís Portet, 350 grams de nous verdes, 15 grams de marialluïsa, 20 grams de tarongina, 5 grams de romer, 5 grams de timonets, 15 grams de berbena, 15 grams de menta, 15 grams de pell de taronja, 15 grams de pell de taronja amarga, 15 grams de quina calissaia, 1 nou moscada en pols, 5 grams de cardamom, 5 grams d'angèlica, 6 grams d'hisop, 4 grams de sucre cremat.

(Tingueu en compte que les plantes les heu de pesar seques, mai tendres)
Poseu les plantes a macerar en l'anís i deixeu-les 40 dies a sol i serena. Passat aquest temps, coleu-ho. Afegiu el sucre cremat i la ratafia estarà llesta, a punt de consumir.