Bescuit de taronja amb crema de fruits vermells

Ha estat baixar uns quants graus la temperatura, i entrar-me unes ganes boges d'encendre el forn per fer un bescuit ! A més, des de que el vaig tastar en un taller de cuina, tenia pendent de fer aquest bescuit de taronja amb crema de fruits vermells; ens el va ensenyar a fer Mamma Alícia a l'últim taller de cuina organitzat a l'Espai Cuina'm del Mercat de la Vall d'Hebron de Barcelona, el mes de juliol passat. També ens va ensenyar a fer una galette de nectarines i cireres, -si voleu la recepta la Mònica d'Ensucrat la va publicar en el seu blog fa uns dies-i un parfait de figues; però em moria de ganes de preparar aquest pastís a casa: la textura del bescuit és humida i aromàtica -pórta una taronja i mitja sencera (excepte la part blanca) i combina espectacularment amb la crema de fruits vermell. Si voleu fer a casa un pastís senzill però fabulós, aquesta és la vostra recepta!

Ingredients pel bescuit de taronja:
  • 190 grams de farina
  • 1 sobre de llevat químic (15 grams)
  • 3 ous mitjans
  • 100 grams de mantega a temperatura ambient
  • 100 grams de Maizena que es pot substituir per farina d'ametlla
  • 1 taronja i mitja més
  • 1 culleradeta d'essència de vainilla
  • 150 grams de sucre
Ingredients per la crema de fruits vermells:
  • 150-200 grams de fruits vermells
  • 400 grams de nata per muntar
  • 3/4 sobre gelatina en pols neutra
  • sucre llustre, opcional 

Encendre el forn a 180º, dalt i baix.

Per fer el bescuit, mesclem en un bol els ingredients secs, la farina, el llevat i la Maizena, i en un altre bol el sucre amb la mantega, que barrejarem amb una batedora de varetes fins aconseguir la textura d'una crema; a continuació, afegirem els ous i tornarem a mesclar-ho tot. 

Agafem les taronges i les pelem traient la part blanca (aquí teniu un vídeo demostratiu) i després, amb paciència, traiem la part blanca de la pell, ja que també l'aprofitarem; ficarem la carn i la pell de la taronja dintre del vas d'una batedora i ho triturarem tot per després afegir-lo a la crema d'ous; us pot passar que la crema sembli que s'hagi tallat, però no patiu, que quan anem afegint la farina, poc a poc, tornarà a tenir una consistència cremosa.  Aboquem la crema en un motlle prèviament greixat i l'enfornem uns 30 minuts. Punxem amb un escuradents el bescuit i si surt net, ja podem treure el bescuit del forn.

Després haurem de tallar pel mig el bescuit, quan s'hagi refredat; l'ideal és una lira per tallar pastissos, sinó feu servir un ganivet ben esmolat, ara bé, si us agrada fer a casa pastissos tipus layer cake, uns recomano uns motlles que vaig descobrir al curs de cuina: en lloc de fer servir un sol motlle i després tallar el bescuit, Mamma Alícia va fer servir varis motlles baixos (aquí us deixo un enllaç per que veieu de què us parlo). Amb aquest sistema els layer cakes sempre queden perfectes.

Per fer la crema, dissolem la gelatina en pols en unes cullerades de nata, i després la fiquem al microones uns segons per que s'escalfi; deixem refredar. Muntem la nata fins que es quedin marcades les varetes en la nata -aquest és el moment d'afegir el sucre però us recomano que no us quedi molt dolça la nata, de fet Mamma Alícia, feia la recepta sense sucre- però jo prefereixo que tingui una mica de dolçor- i afegim la gelatina, una vegada refredada però no solidificada. A continuació afegim els fruits vermells, reservant uns quants per decorar. Deixem la crema uns 30 minuts al frigorífic per que agafi cos i després decorem el bescuit. Un consell: jo he fet servir fruits vermells congelats; per la crema van molt bé perquè només manipular-los una mica es desfan però per decorar no serveixen perquè "taquen" la crema; si feu servir fruits vermells natural, els que feu servir per la crema, els xafeu una mica amb una forquilla. I una altra cosa important: reserveu força fruita per la decoració; el pastís queda més vistós si hi ha força fruita per sobre. Acabem farcint amb la crema el pastís, posant una capa generosa per sobre i força fruita per decorar, i deixem el pastís al frigorífic fins un minuts abans de servir-lo.