Pastís d'arròs (Torta di riso)

Tornem amb el repte de la Cocina Regional Italiana (CRI) del Cajón Desastre de Maggie i aquest mes ens ha tocat, en la seva versió dolça, una recepta, les aromes de la qual, m'ha fet venir records d'infantesa, la torta di riso o pastís d'arròs. L'aroma és la del nostre arròs amb llet, amb la canyella, i aquell punt de llimona. M'encantava de petita, però des de que em vaig casar només recordo haver-la fet una vegada a casa, i d'això fa uns quants anys. Així que m'ha agradat molt cuinar aquest pastís d'arròs, pels records que la seva aroma m'ha portat, i m'ha sorprès com és de bó. He fet uns quants petits canvis a la recepta que ens ha donat Maggie, com afegir panses, que contrasta amb la textura i el gust de l'arròs. Aquí us deixo l'enllaç a la recepta original.

La recepta de pastís d'arròs (torta di riso) és molt típica a Itàlia, sobretot a les regions de la Toscana i de l'Emilia Romagna.


Aquí teniu els ingredients que he fet servir per un motlle de 24 cm.
  • 750 grams de llet semidesnatada
  • 200 grams d' arròs bomba
  • la pell de mitja llimona, sense la part blanca
  • mitja branca de canyella
  • 180 grams de sucre + sucre per posar per sobre del pastís, al vostre gust
  • 3 ous
  • 120 grams d'ametlla mòlta
  • 50 grams de panses
  • 2 cullerades de rom
  • 1/2 culleradeta de canyella en pols
  • 75 grams de mantega fosa
Poseu el forn a 180º

Macereu les panses amb un parell de culleres de rom.

Poseu a bullir la llet amb la pell de llimona -vigileu que no tingui la part blanca, que amargueja-, 50 grams de sucre i mitja branca de canyella (si és de les llargues) . Quan hagi bullit, retireu la pell de llimona i la canyella, i aboqueu l'arròs. Poseu el foc baix i aneu remenat vigilant que no s´enganxi l'arròs, especialment cap al final de la cocció quan quedi poc líquid. Necessitareu uns 15 minuts aproximadament; haurà absorbit tot el líquid. Després aboqueu l'arròs en una safata per que es vagi refredant.

En un recipient poseu els 3 ous, els 100 grams de sucre, i els barregeu. Jo ho he fet amb una batedora de varetes. Després afegiu la mantega fosa i la canyella en pols, i els mescleu bé. A continuació incorporeu l'ametlla mòlta i al final, quan estiguin tots els ingredients ben integrats, abocareu l'arròs i el barrejareu bé amb la resta d'ingredients.

Agafeu un motlle de 24cm, prèviament greixat, i aboqueu la barreja d'arròs. Espolseu sucre per sobre, al vostre gust, i fiqueu-lo al forn 40 minuts.

Podeu servir el pastís d'arròs tebi o fred.

Com sempre, us recomano que feu una ullada a la llista de participants.

19 comentaris:

  1. Anna, te ha quedado fantástica! Y me alegro mucho de haber contribuido a evocar recuerdos, es lo mas bonito de cocinar! Yo ya he explicado lo que me parece...claro, parto de la base de que no me gusta el arroz con leche, pero creo que no esta mal! Un besito y hasta la próxima! Gracias por participar!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tiene que gustarte el arroz con leche, porque creo que es un postre "diferente", pero como te dije para esto están los retos, para probar cosas diferentes. Un besito!

      Elimina
  2. Menudo éxito que ha tenido la propuesta dulce esta vez, esta Maggie ha acertado de lleno con la elección, yo aunque me decanté por los canelones te aseguro que tengo esta torta de arroz en pendientes, me llama mucho la atención y le pondré pasas como decís todas ;-)
    Besos
    Nieves

    ResponElimina
    Respostes
    1. No es un postre corriente. Yo quiere hacerlo otra vez, para variar alguna cosilla, pero realmente sorprende. Un abrazo!

      Elimina
  3. Hola , vengo a ver tu tara de arroz, y te ha quedado fantástica, a nosotros no nos gusto mucho en casa, nos parecio un poco insulsa, un beso

    ResponElimina
    Respostes
    1. Yo la próxima vez creo que le pondré más azúcar. Nos gustán más los postres más dulces. Un saludo!

      Elimina
  4. Que pinta tan rica que tiene! Nunca la he probado pero tiene que estar deliciosa por como se ve!! Un saludo.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Es diferente a los postres habituales. No tan dulce com otros postres. Un saludo!

      Elimina
  5. Hola Anna. Gràcies per passar-te. Té molt bona pinta la teva tarta però és veritat que jo vaig tenir que afegir més ametlla, més edulcorant i el licor que tampoc li vindria mal un poc més.
    També vull tornar-la a fer i veure què tal.
    Una abraçada des de València.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Per cert, he vist que fas pa. Si t'abelleix, tinc un repte que va de pa senzill. El deixo l'enllaç.
      http://recetasbbss.blogspot.com.es/2014/10/el-5-reto-bbss-tiene-mucha-miga.html

      Elimina
    2. L'autor ha eliminat aquest comentari.

      Elimina
    3. Clar que m'ho miraré. A casa el meu marit és el que fa el pa. Jo encara no m'atrevit. Per cert, es pot fer en català?

      Elimina
  6. A casa dels meus pares tindria molt èxit!!! A la meva mare li encanta l'arròs amb llet!!! Igual li faig un regalet un dia d'aquests.........Petons!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si són llaminers, posa més sucre! Els agradaré més! Una abraçada!

      Elimina
  7. Anna quina recepta mes original! Ha de ser tremendament bona, una altra a la carpeta de pendents! Un petó bonica!

    Les receptes que m'agraden

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí que és diferent i molt fàcil de fer!! Una abraçada!

      Elimina
  8. Se ve muy bueno, habrá que probarlo y con tu añadido de las pasas, que me gusta más!
    Un beso.

    ResponElimina
  9. Hola Anna te ha quedado genial. A nosotros nos gustó mucho, no conocía esta tarta y me gustó, es que adoro el arroz con leche, me recuerda a mi madre.
    Besos y feliz viernes!

    ResponElimina
    Respostes
    1. También era un postre que preparaba mi madre en casa, y me trae de recuerdos de la infancia. Un abrazo!!

      Elimina