Fira de la Castanya de Viladrau

L'any passat vam descobrir les castanyes de Viladrau a la Fira de la Castanya que es celebra a l'octubre en aquesta població de la comarca d'Osona. Ens van agradar moltíssim: són lluentes i dolces. Es recullen exclusivament en finques del Parc Natural del Montseny, Reserva de la Biosfera, i no es sotmeten a cap tipus de tractament químic ni se'ls afegeix cap conservant. Son fresques, acabades de collir i no han de viatjar centenars o milers de quilòmetres per arribar a casa nostre.
L'empresa explotadora dels castanyers s'anomena Castanyes de Viladrau, SCP, i està situada a les afores del poble. És l'única empresa catalana que produeix i comercialitza castanyes al nostre país
 (*). No només comercialitza castanyes fresques tot l'any -sí, jo també era de les que pensava que de castanyes només hi havia per aquestes dates-, sinó també productes derivats de la castanya, com la farina de castanya, o que en porten com el formatge, la botifarra o la cervesa de castanya. També comercialitzen la fusta de castanyer i realitzen excursions pel Parc del Montseny. Aquí teniu l'enllaç a la seva pàgina web.

Castanyes de Viladrau lluita des de fa cinc anys per augmentar la seva quota de mercat a Catalunya, ja que la major part de castanyes que es consumeixen aquí venen de fora. No obstant, cada dia els productes locals i km0 van guanyant terreny gràcies a que cada vegada més els consumidors aposten pel consum responsable i pel producte de proximitat. L'altra problema a superar és l'estacionalitat d'aquest producte, que es vol combatre amb la diversificació i la innovació de nous productes.


Aquest any la Fira de la Castanya de Viladrau celebra el seu 20è aniversari, i, a banda de comprar castanyes, hem comprat el que és per nosaltres una altra delícia gastronòmica, les nous de Sant Hilari Sacalm, que també vam descobrir l'any passat. 8 hectàrees de nogueres va plantar en Rigobert Pernau fa trenta anys al mig de les Guilleries, -expliquen a la seva pàgina de Facebook-, i tres generacions després les continuen comercialitzant. La producció és limitada, però si sou de la zona, podeu preguntar a la seva pàgina de Facebook on podeu comprar-les i us informaran. Si teniu la sort de trobar-les, us animo a comprar-les. Us agradaran segur! Trenqueu-les, i gaudiu del seu aroma suau i del seu gust dolç.

A banda de castanyes, i nous, múltiples parades d'altres productes com mel, embotits, formatges,...I activitat per petits i grans, com les passejades comentades pel bosc o el Tast gastronòmic. Tot això i més és el que ha donat el programa d'activitats de la fira d'aquest any.