Bescuit de cacau amb crema de Cointreau

La recepta d'aquest mes del repte Laural Real del blog “Cocina de una bancaria estresada” , en la seva versió dolça, em va engrescar només llegint el títol: "Quadrats de xocolata i taronja". I és que m'encanta aquesta combinació de sabors. La primera vegada que vaig provar la taronja confitada banyada en xocolata negre vaig tenir una revelació! No sabia com havia pogut viure tant anys sense tastar aquella combinació tan espectacular…

Al llegir la recepta vaig veure que, per error, no havien afegit la taronja a la llista d'ingredients. Això em va fer incloure alguns canvi en la recepta original, com afegir ratlladura de taronja a la massa i suc a la crema, encara que la segona vegada que vaig fer la recepta, vaig substituir el suc de taronjo per licor de Cointreau. El resultat és un bescuit molt aromàtic, gràcies a mesclar primer el sucre amb la ratlladura de taronja, i molt "elegant", pel delicat sabor que el cacau aporta al bescuit i que combina a la perfecció amb el licor de Cointreau. El bescuit es serveix tallat en quadrats, i d'aquí li ve el nom a la recepta original.


La recepta és molt fàcil de fer, només cal tenir en compte dues coses, per una banda la temperatura del forn. A la recepta original diu que el forn ha d'estar a temperatura “moderada”. La primera vegada el vaig fer a 180º però el bescuit va pujar massa del mig. Així que la segona vegada l'he fet a 170º. Ens interessa que el bescuit quedi pla per poder posar la cobertura per sobre.

Per una altra banda està la cobertura. Heu de treballar bé els ingredients per que la cobertura quedi amb una textura cremosa i els ingredients quedin ben integrats. Us aconsello barrejar-los a ma. Us ajudarà que la mantega tingui textura pomada, així s'integrarà millor amb la resta d'ingredients.


Ingredients pel bescuit (4-6 persones):
  • 100 grams de mantega amb textura pomada
  • 150 grams de sucre
  • 2 ous a temperatura ambient
  • una culleradeta d'aroma de vainilla
  • 180 grams de farina
  • 2 culleradetes d'impulsor químic (llevat Royal)
  • 2 cullerades de cacau en pols desgreixat (jo faig servir el de la marca Valor)
  • 1/4 de culleradeta de sal
  • 185 ml de llet sencera o semi
  • ratlladura d’una taronja

Ingredients per la crema ensucrada:
  • 30 grams de mantega amb textura pomada
  • 100 grams de sucre llustre
  • 1 o 2 cullerades de Cointreau, que podeu substituir per suc de taronja.

Encenem el forn, a dalt i a baix, a 170º.

Mesclem amb les mans el sucre amb la ratlladura de taronja fins que veiem que el sucre canvia de color. Això aportarà molt d'aroma al bescuit.

En un bol posem la mantega i la batem amb la batedora de varetes fins que agafi una consistència cremosa. Li afegim el sucre, els ous, un a un, i l'essència de vainilla. Afegirem els ingredients poc a poc,  i fins que no estigui integrat un no afegirem l'altre. Tamisem la farina, el llevat, el cacau i la sal, els mesclem i els aboquem a la massa. Per últim, afegim la llet.

Aboquem la massa en una safata d'alumini, -jo en vaig fer servir una de capacitat 1,1 litres (15x20 cm)-, o bé en un motlle quadrat, ben untat amb mantega o folrat amb paper d'enfornar, i el posem al forn a 170 graus durant 40 minuts, o fins que, al punxar-lo amb una broqueta, aquesta surti neta.

Per fer la cobertura cal batre la mantega amb el sucre llustre, afegint de tant en tant una mica de suc de taronja o Cointreau. La consistència ha de ser cremosa, però no líquida, perquè l'hem de repartir per sobre el bescuit, una vegada aquest estigui fred. Us podeu ajudar amb una espàtula o un ganivet de fulla ampla.

Per tallar el bescuit en quadrats el millor és ficar-lo abans una estona a la nevera. Com té força mantega, el bescuit i la crema s'enduriran amb el fred i podreu tallar els quadrats sense problema. Això sí, per menjar-los, millor que estiguin a temperatura ambient.

Com sempre, us recomano que visiteu la llista de participants del repte d'aquest mes.

Bon profit!!