Cassola de mongetes amb botifarra

Quan pensem en mongetes amb botifarra, normalment ho fem en un plat de mongetes cuites, amb un raig d'oli i una botifarra a la brasa. Normalment la botifarra que acompanya les mongetes és crua o negre i la fem a la graella. No és el cas d'aquest plat que prepararem a la cassola. 

Avui, el resultat no té res a veure amb les clàssiques mongetes amb botifarra. Aquest plat tira més cap a un estofat de mongetes amb barreja de botifarra negre i blanca. Aquestes botifarres ja són cuites i per això tampoc necessitaran gaire estona de cassola. És un plat senzill que només demana una mica de temps. Per les botifarres hem triat la blanca i la negra d'Embotits Bundó que, amb un puntet de pebre, ens faran un plat deliciós.

Hem fet servir mongetes seques que hem cuit a casa. Trobo que així tenim unes mongetes més saboroses i més naturals. Si preferiu comprar les mongetes ja cuites, us en caldran uns 600 grams (pes escorregut). En aquest cas recomano comprar-les en establiments especialitzats de llegums cuits, si en teniu possibilitat.

Ingredients per a 4 persones

  • 250 grams de mongetes seques (o 600 grams de mongetes cuites, pes escorregut).
  • 1 gra d'all.
  • 1 ceba petita o mitjana.
  • 150 grams de tomàquet trossejat
  • 100 grams de cansalada fresca tallada gruixuda
  • 125 grams de botifarra negra Bundó
  • 125 grams de botifarra blanca Bundó
  • Sal
  • Oli d'oliva verge extra
  • 1 fulla de llorer 

Coure les mongetes

El dia abans posem les mongetes en remull. Cal posa-hi aigua abundant ja que en remullar-les s'inflen i augmenten de mida. Al moment d'anar-les a coure les esbaldim un parell de cops i les posem en una olla tot cobrint-les amb aigua freda un o dos dits per sobre. Posem l'olla al foc i així que arrenqui el bull eliminem l'escuma que s'hagi format i hi afegim mig got d'aigua freda. Deixem que torni a arrencar el bull i tornem a afegir aigua freda un parell de cops més. El nivell de l'aigua ha de quedar uns tres dits per damunt de les mongetes.

Així que tornin a arrencar el bull per últim cop hi afegim un bon pessic de sal i la fulla de llorer. Les deixem bullir tapades i amb el foc el més baix possible perquè mantingui el bull però l'aigua es mogui el mínim. D'aquesta manera les mongetes quedaran ben senceres. Segons el tipus de mongeta caldrà entre una hora i una hora i mitja. Tasteu-les a partir de la primera hora fins que siguin ben cuites. Si n'agafeu una i la premeu amb els dits, s'hauria d'aixafar sense gaire esforç. Apaguem el foc i les deixarem un mínim de mitja hora en la mateixa aigua. Si no les hem de fer servir de seguida, podem deixar que es refredin totalment en la seva aigua.

Preparació del plat

En una cassola mitjana hi posem un bon raig d'oli d'oliva verge extra i hi afegim l'all ben picat. Així que l'all comenci a agafar una mica de color, hi afegim la ceba tallada ben menuda. Anem remenant per evitar que la ceba es cremi i quan veiem que comença a agafar una mica de color hi afegim la cansalada tallada a tires. 

No cal esperar que la cansalada quedi totalment rossa, només que no es vegi crua i agafi una mica de color. En aquest moment hi afegim el tomàquet –preferiblement pelat– tallat a bocins menuts i el deixarem coure. 

Escorrem les mongetes, reservant l'aigua de cocció, i les posem a la cassola. Fem una remenada tot sacsejant la cassola per barrejar els ingredients. Eviteu fer servir cap estri per remenar per no trinxar les mongetes. Ara hi afegim l'aigua de la cocció que les cobreixi un parell de dits. Si cal, afegiu-hi més aigua de l'aixeta. 

Tan bon punt la cassola arrenqui el bull hi afegim la botifarra a talls generosos d'un dit com a mínim. Deixem coure uns 15 minuts, tastem i corregim de sal si fos necessari. En aquest cas no hi afegim pebre perquè les botifarres d'Embotits Bundó que em fet servir ja tenen un puntet picant deliciós.

Deixeu reposar la cassola uns 5 o 10 minuts i serviu.