La Vinícola de Nulles i l'Origen de la calçotada

La Vinícola de Nulles ens proposa durant la temporada de calçots l'activitat "L'Origen de la calçotada", per descobrir els secrets d'un dels maridatges més arrelats i coneguts de la comarca de l'Alt Camp: calçots i vi. Nosaltres vam fer la visita dissabte passat, -una mica massa tard per poder visitar els camps de calçots en la seva esplendor-, però tot i així us recomanem aquesta activitat per fer-la abans que s'acabi la temporada del calçot. 

Nulles es troba a 5km de Valls, la capital gastronòmica del calçot. Es troba envoltada de camps on es conrea la vinya i també el preuat Calçot de Valls, i el seu celler cooperatiu és una de les catedrals del vi de Catalunya, construïda per Cèsar Martinell l'any 1917.  

El "calçot" va ser descobert a finals del segle XIX per un pagès vallenc conegut amb el nom de "Xat de Benaiges", qui començà a coure a les brases els brots tendres nascuts d'una ceba vella. El tipus de terra d'aquesta zona, calcària i argilosa, juntament amb el seu clima, tocat per la marinada, ha fet que el calçot de Valls hagi aconseguit una fama merescuda per la seva qualitat i sabor. El calçot de Valls compta amb el segell d'Indicació Geogràfica Protegida (IGP). 

Una part de la visita es fa al camp, envoltats de vinyes i camps on es conrea el calçot de Valls. De la ma de la nostra guia no només descobrirem l'art de la viticultura i de l'origen i cultiu dels calçots, sinó que també descobrirem la darrera plana de secà que hi ha a Catalunya que encara conserva tots els correus típicament mediterranis: la vinya, el cereal i els fruiters de secà (oliveres, ametllers, garrofers...) en petites extensions, fet que ajudar a mantenir la rica biodiversitat de flora i fauna de la zona. La plana està situada entre els rius Francolí i Gaià, i inclou catorze municipis: Aiguamúrcia, Alió, Bràfim, Cabra del Camp, el Pla de Santa Maria, el Pont d'Armentera, Figuerola del Camp, Montferri, Nulles, Puigpelat, Vallmoll, Valls, Vila-rodona i Vilabella. Si voleu descobrir i gaudir del seu patrimoni cultural i gastronòmic us recomanem també les activitats que organitzen Camins Km0.

Després de passejar pels camps, la visita continua dins el celler modernista de Nulles, on podrem descobrir les meravelles arquitectòniques que amaga aquesta catedral del vi modernista.  

A més, durant la visita tastarem una selecció de vins i caves que s'elaboren a la cooperativa maridats amb altres productes, com l'oli d'oliva verge extra que també s'elabora a la cooperativa amb olives de la varietat arbequina. I com es temporada de calçots tastarem dues elaboracions que fan al Forn de Nulles, on el calçot és el protagonista: els croissants salats de calçots i el pa de calçots, tots dos espectaculars, que segur van ser decisius per que en Jordi Gasqué l'any 2020 guanyés l'accèssit al Millor jove artesà alimentari innovador que concedeix la Generalitat de Catalunya. 

Com la visita comença a les 11 del matí, us aconsello arriba abans a Nulles, aparcar davant el celler modernista, i i apropar-vos a peu fins aquest forn de pa artesà per comprar alguns dels pans i dolços que elabora. Us aviso que haureu de fer una mica de cua, però la flaire que surt del forn us endolcirà l'estona. 

Després de finalitzar l'activitat, podreu visitar l'agrobotiga on trobareu productes de proximitat elaborats per cooperatives i petits productors de la zona, i un punt d'informació turística per aprofitar al màxim la vostra estada a la comarca. 

A la pàgina web de la cooperativa també podreu trobar informació sobre altres activitats enoturístiques que organitzen al llarg de l'any.