Bacallà amb pernil ibèric i mel

Fa uns dies vaig veure aquesta recepta al perfil d'Els fogons de l'Àngela i me la vaig guardar de seguida, per que tenia tot el que m'agrada - a mi i a quasi tothom-, que sigui una recepta senzilla de fer, que no necessiti gaire ingredients, i que estigui per llepar-se'n els dits o per sucar-hi pa. I és que si feu aquesta recepta us recomano que no feu curt de pa, perquè la salsa de tomàquet que acompanya aquest bacallà és la clau de l'èxit d'aquesta recepta. 

Podeu substituir el bacallà per altres tipus de peix blanc, però aleshores, segons el tipus de peix, compte amb la mel, encara que això depèn del gust de cadascun. El bacallà té un punt salat, i la mel combina bé, però d' altres peixos són més insípids, i no es tracta de que ens quedi un plat dolç. El que busquem és un plat ple de sabors i contrastos. 

Ingredients: 

  • 4 lloms o filets de bacallà al punt de sal
  • virutes de pernil o xoriç ibèric
  • 400 grams de tomàquet natural triturat
  • 1 ceba
  • 1 dent d'all
  • 2 culleretes de melmelada de tomàquet
  • 1/2 culleradeta de pebre vermell 
  • farina per enfarinar el peix
  • oli d'oliva verge extra
  • all i pebre negre mòlt
  • alfabrega, si pot ser fresca millor
  • mel
En una paella amb un dit d'oli saltem les virutes de pernil just un parell de minuts, i les retirem de la paella abans que comencin a agafar color. Les deixem sobre una reixeta per que s'escorri l'oli sobrant. També les podeu deixar sobre una mica de paper de cuina, però és possible que se us estovin i no quedin cruixents. Reservem aquest oli per cuinar després els talls de bacallà.

Piquem la dent d'all i tallem la ceba en trossos ben petits. Posem un bon raig d'oli en una paella i afegim la dent d'all picada. Quan comenci a agafar color afegim la ceba i la cuinem, a foc suau, fins que comenci a transparentar. Aleshores afegim el tomàquet natural, la melmelada de tomàquet i el pebre vermell, remenem i continuem la cocció fins que tomàquet tingui una consistència semblant a la de la confitura. Salpebrem al gust. 

Eixuguem amb paper de cuina els talls de bacallà abans d'enfarinar-los. Espolsem la farina sobrant i els fregim a la paella on hem saltat les virutes de pernil. Depenent del gruix de cada tall els cuinarem 1-2 minuts per cada banda, girant les peces amb molta cura per que no se'ns desfacin. Tingueu en compte que amb el peix és millor que quedi un pèl cru que massa fet. Deixarem els talls de bacalla sobre una reixeta per que deixin anar l'oli sobrant abans d'emplatar.

Servirem els talls de bacallà sobre un llit de salsa de tomàquet, repartint per sobre el peix les virutes de pernil saltat. Acabarem decorant el plat amb una mica d'alfàbrega i un fil de mel.