Visita a la Cooperativa Agrícola de Llorenç del Penedès - Catedral del Vi

Som un país de cooperatives, algunes d'elles centenàries. I de cooperatives que elaboren productes excel·lents, premiats en concursos nacionals i internacionals. La majoria tenen agrobotigues on, no només pots adquirir els seus productes sinó també productes d'altres cooperatives i de productors de proximitat -la col·laboració forma part de l'ADN d'aquestes societats-. El que no sempre tenim és l'oportunitat de veure com funcionen i conèixer les persones que en formem part. Per això, quan a l'agenda de la Federació de Cooperatives Agràries vaig veure que feien una visita guiada a la cooperativa agrària de Llorenç del Penedes, ubicada en una de les catedrals del vi de Cèsar Martinell, no vam dubtar en apuntar-nos a l'activitat.

L'activitat, anomenada Vi i història de l'Agrícola, organitzada per la pròpia cooperativa, consistia en una visita guiada pel Celler modernista, incloent la bodega i la impressionant cava.

La cooperativa de Llorenç del Penedès té més de 100 anys d'història. L'any 2020 van celebrar els cent anys de la construcció del seu celler, dissenyat per l’arquitecte Cèsar Martinell, amb una capacitat per 18.000 hectòlitres de vi i un molí d’oli amb 2 premses, que ja no existeixen. 

Si estiguéssim davant per davant de l'edifici, la nau de l'esquerra és la que va dissenyar Cèsar Martinell, i la de la dreta és la que es va construir als anys 60 del segle passat, copiant la façana modernista de l'altra nau. Al llarg de la visita vam poder veure les diferències de construcció entre una i altra nau.

Després de visitar la sala de tines, vam baixar a veure les caves. Allà reposen les ampolles de cava abans de ser desgorjades. Una dels avantatges de comprar a petits productors envers els grans productors industrials és que productors com l'Agrícola de Llorenç del Penedès desgorgen els seus caves sota comanda, de manera que podem gaudir dels seus caves en millors condicions que els caves del productors industrials que porten més temps desgorjats.

Després de la visita vam entaular-nos entre les tines per fer un tast de vins i caves elaborats per la cooperativa: el vi Call Blanc, vi novell elaborat amb xarel·lo, fresc i aromàtic, el vi Call Rosat, fet amb raïm de la varietat merlot de la cooperativa, que s'elabora al grup cooperatiu Cevipe, per l'experiència que tenen en vins rosats i negres, i dos dels seus caves, el Reserva del Soci i el Culminant, un brut nature amb 24 mesos mínim de criança elaborat amb xarel·lo, macabeu, parellada i chardonnay de bombolla molt fina, i molt rodó en boca. 

Entre els molts premis que han rebut els vins i caves de la cooperativa, els últims han estat  dues noves medalles d’or i tres de plata a l’13a edició de l’International Wine Awards 2022, on han participat vins i caves de més de 20 països. El Cava Culminant Reserva Brut Nature i el vi del Centenari 1920 han estat distingits enguany amb la medalla d’or en la categoria de vins escumosos el primer, i vins blancs el segon. L’Agrícola de Llorenç del Penedès ha obtingut, a més, tres medalles de plata: pel Cava Reserva del Soci Brut Nature en la categoria de vins escumosos, el vi Call Blanc en la categoria de vins blancs, i el vi Call Rosat en la categoria de vins rosats.

I hem finalitzat la visita davant de l'agrobotiga de la cooperativa on hem tastat els seus oli d'oliva verge extra sense filtrar, L'oli de les cooperatives, i Els cofins, filtrat, tots dos elaborats amb la varietat arbequina, acompanyats de la típica coca enramada, mentre petaven la xerrada amb els socis cooperativistes que ens han acompanyat al llarg de la vista. A més, ens han parlat del ViGralla Baix Penedès, la Mostra de Vins i Caves elaborats en aquesta comarca que es celebra al voltant del maig, i que ja hem apuntat a l'agenda per no faltar l'any vinent. 

Us animo com sempre a que quan volteu pel territori visiteu les agrobotigues on podreu trobar productes de qualitat elaborats per cooperatives i productors de proximitat. La majoria d'elles també tenen tenda on line.

Els olis elaborats per la cooperativa Agrícola de Llorenç del Penedès es comercialitzen sota la Denominació d'Origen Siurana, i els seus vins sota la DO Penedès i DO Cava i podeu adquirir-los també on line des de la seva pàgina web.