Galetes de xocolata i espècies

Des de que vaig descobrir que a la massa per fer galetes l'encanta el fred que m'he animat a fer-ne més sovint a casa. Abans mai em sortien bé. Literalment se'm desfeien al forn. Fins que un dia em van dir que era molt important deixar reposar la massa a la nevera abans de tallar les galetes i després d'haver-les tallades per que no perdessin la forma a l'enfornar-les. I funciona!

Per això, quan vaig trobar aquesta recepta de galetes de xocolata i espècies al blog Qué cosa tan dulce¡ no vaig trigar gaire a provar-les. Vaig preparar les galetes per la tarda i les vaig deixar tota la nit a la nevera. Al matí següent, mentre feia un cafè, les vaig enfornar. L'aroma a canyella i gingebre que desprenen aquestes galetes acabades de sortir del forn us asseguro que em va alegrar el matí. 

Ingredients:

  • 210 grams de farina
  • 40 grams de cacau pur en pols desgreixat (a casa faig servir el de la marca Valor) i una mica més per empolsinar les galetes
  • 1 1/2 cullerada d'espècies (barreja de canyella, gingebre i nou moscada*)
  • 150 grams de sucre llustre
  • 125 grams de mantega sense sal a temperatura ambient
  • 1 cullerada d'essència de vainilla
  • 1 ou 
Mesclem la farina amb el cacau i les espècies i després la tamisem per eliminar els grumolls. 

Amb una batedora de varetes barregem el sucre amb la mantega fins que aquesta tingui una consistència cremosa; aleshores afegim, sense parar de batre, l'ou i la vainilla. Per últim, afegim la farina i el cacau. Batem tots els ingredients just fins que veiem que han quedat tots barrejats. 

Traiem la massa del bol, l'amassem una mica amb les mans, fem una bola, l'emboliquem amb film transparent i la fiquem a la nevera per que agafi una mica de consistència. 

Posem la massa sobre paper d'enfornar, la cobrim amb més paper, i amb l'ajuda d'un corró l'estirem fins que tingui un gruix de mig centímetre aproximadament. Si us agrada fer galetes, venen anelles guia per corrons per aconseguir que la massa tingui el mateix gruix quan l'estirem. No només ens quedaran més "boniques" sinó que també, al tenir totes el mateix gruix, es couran totes per igual. Quan tinguen la massa estirada la fiquem a la nevera un mínim de dues hores. 

Traiem la massa de la nevera, l'empolsinem amb cacau, i fem les galetes amb l'ajuda d'un tallador o motlle rodó. Si la massa es torna enganxifosa, la podeu ficar una estona a la nevera per que torni a agafar consistència. Quan tinguem totes les galetes tallades, les tornem a ficar a la nevera un mínim de dues hores o bé tota la nit. 

Encenem el forn, a dalt i a baix, a 180 graus. Repartim les galetes sobre una safata per anar al forn prèviament folrada amb paper vegetal, deixant espai entre elles per que no s'enganxin durant la cocció. Enfornem les galetes 10 minuts i després les deixem refredar sobre una reixeta. 

*Podeu fer la barreja al vostre gust. Jo vaig fer una cullerada de canyella, mitja de gingebre i un pessic de nou moscada.