Formatge i Mantega DOP de l'Alt Urgell i la Cerdanya

Ara fa uns dies vaig tenir la possibilitat de gaudir d’un vol amb el globus de la Federació Catalana DOP-IGP. El vol va ser a la Cerdanya, on vàrem poder veure, des de l’aire, el paisatge on s’elaboren els productes amb Denominació d'Origen Protegida (DOP) de l’Alt Urgell i la Cerdanya. En aquestes comarques hi ha dues denominacions d’origen: Una de formatge i una de mantega. Ambdues denominacions garanteixen la procedència de la llet que, obligatòriament, ha de ser de les comarques de l’Alt Urgell i la Cerdanya.

Després de gaudir del vol, la Cooperativa Cadí, que elabora els productes amb aquests distintius ens va oferir un tast d’alguns dels seus productes que vàrem acompanyar amb un vi blanc de la Terra Alta. Per descomptat, al tast destacaven el formatge Urgèlia i la mantega Cadí, els únics a Catalunya amb denominació d’origen. La mantega, a més, és una de les úniques set que gaudeixen de l’acreditació d’origen a tot el món.

La visita a la fàbrica de la Cooperativa Cadí va ser la cirereta que va rematar la jornada. Aquí ens varen explicar els processos d’elaboració i característiques dels seus productes més destacats. La cooperativa es va fundar l’any 1915 a la Seu d’Urgell i elabora els seus productes a partir de la llet fresca dels seus socis-ramaders. Aquesta cooperativa centenària elabora més de 40 productes diferents on destaquen els que avala la Denominació d’Origen.

Pel que fa a la DOP Formatge de l’Alt Urgell i la Cerdanya, val a dir que és l’única reconeguda a Catalunya i l'elabora i comercialitza la cooperativa CADÍ sota la marca Urgèlia. Es tracta d’un formatge amb escorça natural, rentada, de color marró clar o ataronjat que aporta aromes de sotabosc. El formatge és de textura tendre i cremosa amb un sabor suau i equilibrat. Aquest formatge s’elabora amb llet pasteuritzada de vaca frisona a partir de pasta premsada, no cuita. El formatge madura en una cava controlada durant un mínim de 45 dies.

La mantega amb aquesta denominació es va començar a elaborar l’any 1915, quan es va fundar la Cooperativa Cadí. Es tracta d’una mantega amb un aroma i sabor intensos que, en boca, provoquen una gran sensació de frescor. Una de les característiques en la seva elaboració és que la nata amb que es produeix es deixa madurar durant 48 hores, un procés propi d’aquesta mantega que li proporciona un sabor inconfusible i una aroma a nata fresca amb records d’avellana. La tonalitat groguenca de la mantega varia segons l’estació de l’any essent més apagada a l’hivern. 

Les vaques frisones que produeixen la llet s’alimenten als prats de les comarques de l'Alt Urgell i la Cerdanya i amb ferratges de les valls locals. Al concentrar la producció en només dues dues comarques, la recollida de la llet s’efectua a diari, cosa que conserva la seva qualitat.

I tu, ja has tastat els productes de la Cooperativa Cadí? Coneixies les DOP de l’Alt Urgell i la Cerdanya?