Sisena edició de la Festa del Tomàquet del Bages

La propera setmana es celebra una nova edició de La Festa del Tomàquet del Bages, l’estrella de l’horta bagenca, que aquest any arriba a la seva sisena edició. Del 18 al 23 de juliol s'han programat un munt d'activitat que inclouran visites a productors, cuina en directe, degutacions, xerrades, tallers, el tradicional Mercat del Tomàquet, que aquest any canvia d'ubicació i es trasllada al Passeig Pere III, i d'altres activitats, algunes d'elles relacionades amb Sant Ignasi, aprofitant la commemoració de Manresa 2022.

La Festa del Tomàquet és una fantàstica oportunitat per visitar als pagesos del Bages, degustar i comprar les diferents varietats de tomàquets que conreen i aprendre a cuinar diferents plats de la ma dels millors cuiners de la comarca.  

Les activitats comencen dilluns dia 18 a Món Sant Benet, amb cuina en directe de diferents xefs de la comarca, i la Tercera trobada de cuiners i productors del Bages dirigida a un públic professional. 

Dimarts, pel matí i la tarda, s'ha organitzat una ruta circular des de la creu de la Culla a la Salut de Viladordis, passant pel ramal de Santa Clara, el ramal de Viladordis i el camí ignasià. El recorregut tindrà una vesant històrica, vinculada amb la història de Sant Ignasi i una vesant de sostenibilitat, visitant productors locals d'hortalisses.

Dimecres l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central organitza la 5a Jornada de producció i consum agroecològics en format virtual, i per la tarda s'ha organitzat una visita al Museu sobre la vida a pagès d'abans, situat dins del Mas del Puig a Castellbell, on també es visitarà a un productor d'horta ecològica. A l'Espai 1522 han organitzat un tast maridat de tomàquets i vins del Bages i pels bars de l'Antic el Pintxo Pote Tomaquer. 


Dijous les activitats programades són una jornada sobre varietats locals, un tast de productes locals a l'obrador comunitari del mercat de Puigmercadal i el Sopar del Tomàquet on es degustaran plats elaborats amb diferents varietats de tomàquets i de llegums, el producte convidat de l'edició d'enguany. Durant el sopar es recolliran aliments per a la Xarxa de Suport Mutu de Manresa.

Divendres es projectarà al vespre la pel·licula triomfadora de la Berlinale, Alcàrras. I també s'ha organitzat una caminada nocturna per la Sèquia amb un tast de tomàquets davant de Can Reguer, acompanyat de coca de ceba i mel i mató. 

I el dissabte, el Mercat del Tomàquet estrenarà nova ubicació al Passeig Pere III, on trobareu les parades dels productors, podreu fer un esmorzar de forquilla i no faltaran els tallers de cuina en directe. També tindreu l'oportunitat de fer una visita guiada pels espais més emblemàtics de Manresa. 


El fi de festa serà LAREFESTA, la Festa del Camí Ignasià, que a partir de les 19h i fins la mitjanit, omplirà el Centre Històric de cultura popular, música, dansa, circ, imatgeria i pirotècnica, amb un concert final de Roba Estesa i Strombers al Passeig del Riu. 

Ja us podeu inscriure a les activitats a través de la pàgina de La Festa del Tomàquet del Bages (la majoria d'activitats tenen places limitades). Allà també trobareu més informació sobre les activitats programades per poder-vos organitzar i gaudir al màxim dels millor productes de proximitat i temporada que es conreen a la comarca del Bages.

I recordeu que durant tot l'any podeu tastar als restaurant dels Bages plats elaborats amb productes de temporada i de proximitat maridats amb vins de la DO Pla de Bages, que també podeu degustar als diferents winebars que trobareu repartits pel territori.