Gelat de caramel salat o toffee

Un estiu que vam estar a la Provença em vaig aficionar als dolços amb caramel salat, encara que he llegit que és una especialitat de la Bretanya. La recepta que us porto avui però l'he treta del llibre Polos y Helados, de la Sandra Mangas, creadora del blog La Receta de la Felicidad. Es tracta d'un gelat súper cremós amb un deliciós sabor a toffee. La quantitat de mantega que pórta és molt petita, però aconsegueix donar-li aquell punt de sabor que converteix aquest gelat en un vici súperaddictiu...esteu avisats.

Ingredients per 8 motlles de 25ml:

  • 100 grams de sucre blanc
  • 500 ml de nata per muntar 35%MG
  • 1 culleradeta de mantega
  • un pessic de sal o escates de sal

Primer preparem el caramel, posant el sucre en una cassó petit a foc mig fins que es torni caramel. No cal remenar, només vigilar que el sucre es desfaci totalment. Aleshores afegim amb molt de compte, perquè esquitxa, 100ml de nata sense parar de remenar i fins aconseguir un barreja homogènia. Afegim la sal i la mantega i tornem a barregar fins que tots els ingredients quedin ben integrats. L'únic problema que podeu tenir és que a l'afegir la nata al sucre aquest últim es solidifiqui, per això és molt important no parar de remenar. Si tot i així es fan grumolls, quan tornem a posar el cassó al foc, l'escalfor ajudarà a que es desfacin.

Abans de tornar a posar el cassó al foc, afegim la resta de la nata a la barreja i deprés tornem a posar el cassó a foc fluix, remenant sense parar fins que la crema s'espesseixi. Us aconsello fer una prova amb una cullera de fusta, per saber si la crema té prou consistència: mullar una cullera de fusta amb la crema i passar un dit per sobre, si es manté la marca que deixa el dit, la crema està a punt.   

Deixem refredar la crema abans d'omplir els motlles dels "polos" o l'aboquem dins de la gelatera, seguint prèviament les instruccions del fabricant. Deixem els "polos" al congelador un mínim de 24 hores abans de devorar-los. 

Un consell sobre els motlles per fer "polos": us aconsello que compreu motlles de silicona individuals, perquè són més fàcils de desemmotllar. És cert que són més cars que altres tipus de motlles, però si no voleu menjar tants gelats industrials i fer-los a casa, serà una bona inversió que segur amortitzeu en poc temps.