Com fer massa de pizza

A qui no agrada la pizza? El gran avantatge d'aquest plat és que permet molta flexibilitat. Un cop tenim feta la massa, el podem guarnir amb allò que més ens agradi. Naturalment, dos ingredients que no poden faltar gairebé mai són el tomàquet i el formatge.  Tot i això, com d'estils de pizza n'hi ha uns quants, aquí us explico la manera de fer la massa de pizza italiana més habitual: fina i cruixent.

Ingredients per una pizza de 32cm.

  • 250 grams de farina de força. 
  • 150 grams d'aigua.
  • 20 grams d'oli d'oliva verge extra.
  • 5 grams de sal.
  • 5 grams de llevat fresc.
Desfem prèviament el llevat en aigua tèbia, tirant a freda, barregem a banda la farina i la sal i, tot seguit, pastem tots els ingredients junts. Jo acostumo a fer-ho en dos pastats per evitar-me esforç: pasto cinc minuts fins que la massa és homogènia i elàstica, deixo reposar 10 minuts i torno a pastar 1 o 2 minuts més. Veureu que aquest segon cop la massa ja té una textura diferent, més elàstica. 

Fem una bola i deixem fermentar a temperatura ambient fins que dobli el volum. Aproximadament uns 90-120 minuts en funció de la temperatura de la nostra cuina (El temps varia força d'hivern a estiu). Si volem dues pizzes individuals, més petites, cal tallar les porcions abans de deixar fermentar.

Estirem la massa amb les mans fins a obtenir una peça rodona d’uns 30-32 centímetres de diàmetre, deixant una vora d’aproximadament un dit d’ample. Deixem reposar entre 20 i 30 minuts.

Ara estenem el tomàquet pel damunt i enfornem segons les necessitats de la cobertura. La massa necessita en uns 15 minuts de forn a 250ºC. Per la majoria de cobertures, normalment enforno 7-8 minuts amb la salsa de tomàquet, poso la cobertura i acabo amb 7-8 minuts més. D'aquesta manera la pizza queda ben cruixent, i la cobertura que haguem decidit posar no se'ns cremarà ni quedarà massa resseca. 

Com preparar-la el dia abans

Si volem preparar la massa d’un dia per l’altre, millorarà molt la qualitat i el sabor de la base. Per fer-ho, només cal pastar com ja he explicat i deixar reposar en un bol uns 30 a 40 minuts. Tapem el bol amb film transparent i ho posem a la nevera fins al moment de fer-la servir. Cal pensar en treure-la una estona abans per temperar la massa abans d’estirar-la. Si volem allargar la fermentació en fred més de 18-24 hores, podem reduir la quantitat de llevat a la meitat.