Pinya al rom amb merenga

Avui us porto una recepta que vagi descobrir l'any passat per Nadal i que aquest any he tornat a repetir. L'ingredient principal de la recepta és la pinya, en concret, la pinya baby, molt fàcil de trobar als mercats durant les festes nadaleques, encara que podeu fer servir una pinya normal i fer la presentació en gotets o copes individuals.

Sempre he associat la pinya al Nadal. Pot ser per que a casa dels pares era una fruita que no mancava mai a taula en aquelles dates. Per això, sempre que compro pinyes i les ensumo per saber si estan al punt, m'aboquen records feliços del Nadal quan era petita...digueu-me sentimental si voleu....

La pinya és molt digestiva i refrescant, per això és ideal com a postres després de menjars més o menys contundents. En el cas de la recepta que us porto avui, el contrast de l'acidesa de la pinya amb la dolçor de la merenga fa aquestes postres irresistibles. A més podeu ajustar la quantitat dels ingredients al vostre gust per fer aquesta recepta més o menys dolça, sense cap problema. Inclús podeu servir la pinya sense merenga o bé acompanyada de gelat per fer-la encara més refrescant. 

Ingredients: 

  • una pinya gran o dos baby
  • 40 grams de mantega
  • 80 grams de sucre morè
  • 100 ml de rom, negre millor
  •  2 clares d'ou
  • 100 grams de sucre blanc 

El més complicat d'aquesta recepta és buidar la pinya. La tallem per la meitat al llarg i amb l'ajuda d'un ganivet de punta estreta retirem la carn vigilant de no trencar la pell ja que ens ha de servir de recipient. Retirem la part més dura de la carn i la resta la tallem en trossos petits. 

En una paella posem la mantega i quan es comenci a desfer afegim el sucre morè. Remenem per ajudar a que es desfaci el sucre. Quan aquest s'hagi desfet completament, afegim la pinya tallada a trossos i la saltem. Repartim per sobre el rom i, amb compte, l'encenem per flambejar la pinya. Un cop s'hagi consumit l'alcohol, continuem saltant la pinya fins que veiem que el sucre comença a agafar la consistència d'un xarop. Retirem la paella del foc i deixem que es refredi la pinya mentre preparem la merenga. 

Aboquem les clares d'ou en un bol i les muntem amb l'ajuda d'una batedora de varetes. Recordeu que les clares han d'estar fredes perquè es muntin més ràpid. Quan comencin a fer escuma afegim el sucre de mica en mica. Continuem muntant les clares fins que agafin prou consistència. Quedaran brillants i si tombem el bol, no s'han de moure.  

Omplim la closca buida de la pinya amb la seva carn saltada amb rom i sucre, i la cobrim amb la merenga. Daurem la merenga amb un bufador i si no en tenim, uns minuts amb el gratinador del forn, i la servim de seguida a taula.