Nou projecte de transformació sostenible de la ramaderia familiar i cooperativa

Contribuir a la millora de la sostenibilitat ambiental, econòmica i social de la ramaderia familiar a Cantàbria, Catalunya, Euskadi i Navarra és el principal objectiu del Projecte de transformació sostenible de la ramaderia familiar i cooperativa. El projecte està liderat per l'entitat basca-navarra Kaiku Berdeua, la catalana Llet Nostra Més i la càntabra AGC Agrocantabria Sostenible, i agrupa 25 entitats entre cooperatives, centres tecnològics d' R+D+I, centres de gestió i centres industrials de les quatre comunitats autònomes, representants de les diferents baules de la cadena de producció làctia.

Es preveu una inversió de més de 100 milions d'euros fins al 2026, amb l'objectiu i compromís d'assolir la transformació cap a la sostenibilitat ambiental, en línia amb els objectius establerts en l'agenda 2030 de la Comissió Europea. Així, es plantegen diferents mesures per reduir la petjada ambiental del procés industrial i logístic de les empreses de l'ecosistema de Kaiku Berdea, Llet Nostra Més i AGC Agrocantabria Sostenible. Al 2027, s'espera assolir una reducció del 60% de les emissions vinculades al procés productiu i logístic, en línia amb el compromís NetZero 2050, així com una reducció del 45% en el consum d'aigua i l'impuls de l'economia circular i la minimització en més d'un 50% dels residus generats.

La iniciativa incidirà en la millora de la sostenibilitat econòmica i social de les 603 explotacions familiars i cooperatives involucrades, que aglutinen una producció total de més de 337 milions de litres de llet anuals, la tasca de les quals és essencial per l'entorn rural, i un compromís per assegurar el subministrament de llet i productes lactis de qualitat al consumidor. A més, aquest tipus d'explotacions familiars i cooperatives tenen efectes positius mediambientals, ja que el seu treball contribueix a la preservació de la biodiversitat i afavoreix el manteniment de l'equilibri paisatgístic, evitant incendis, frenant el descontrol de la massa forestal. A més, participen en el cicle d'economia circular, aprofitant tant els recursos que genera la terra que hi treballen, com els propis residus de les explotacions.

Les ramaderies familiars són alhora, un motor de revitalització pels nuclis de poblacionals rurals, ja que la seva presència contribueix a mantenir actives zones que en els darrers anys han patit una migració poblacional cap a les àrees industrials, especialment en el cas de la joventut, atreta pel major ventall d'oportunitats laborals.

El Projecte de transformació sostenible de la ramaderia familiar i cooperativa abordarà, transversalment, la transformació digital del sector per millorar l'eficiència productiva i la rendibilitat de totes les estructures amb l’objectiu de fer-les sostenibles socialment i amb el màxim respecte pel medi ambient.