Mas Corcó, pagesos forners de Manlleu

Aquest any del 16 al 24 d'octubre s'ha celebrat arreu de Catalunya la Setmana Bio per l'alimentació ecològica, on s'organitzen tot un seguit d'activitats amb l'objectiu comú de promocionar i donar a conèixer la producció i alimentació ecològiques del nostre país. 

Una de les activitats programades era una visita a Mas Corcó, pagesos forners de Manlleu, per conèixer un mica més sobre el procés d'elaboració del pa ecològic, des del camp de cereals i fins al forn. Encara que ja els coneixem de fa cert temps, hem aprofitat l'ocasió per descobrir una mica més a fons el projecte de Mas Corcó: traslladar a la comarca d'Osona un model inspirat en els paysans boulangers (els pagesos forners) francesos. I és que a la casa de la Teuleria de Corcó trobareu els camps, l'obrador i la tenda de Mas Corcó, a poc menys de 15 minuts en cotxe del centre de Vic.

A Mas Corcó elaboren pa i brioxeria de màxima qualitat, controlant la traçabilitat del producte al 100%. I com s'aconsegueix això? Doncs controlant tot el procés de producció, des del conreu dels cereals i fins l'elaboració del pa. Cultiven els seus propis cereals de manera ecològica. Varietats antigues recuperades, no tan productives com les varietats més modernes, però que aporten als seus pans sabors i aromes únics. A més el conreu de la terra es fa respectant la fauna i la flora de l'entorn; fent rotació de cultius per mantenir la fertilitat de la terra, i recuperant el conreu de varietats pròpies del territori, per recuperar i mantenir la biodiversitat de la zona.

Molturem els seus cereals en un molí de pedra certificat per ecològic a Vic. I si han de comprar cereals ho fan directament a altres productors del país, sense intermediaris, per ajustar els costos. A Mas Corcó volen elaborar productes ecològics a uns preus justos, perquè segons aquests pagesos forners, els productes ecològics no tenen perquè ser elitistes. Per això també es van constituir en cooperativa, seguint aquesta mateixa filosofia, treballen amb maquinària reciclada i de segona ma, que els ajuda a controlar els costos. 

Tota la matèria primera s'elabora a Mas Corcó o és de proximitat, exceptuant la mantega, que fan servir per elaborar la brioxeria, que és francesa, i el cacau. Inclús l'energia és de proximitat, llenya pròpia, o adquirida per mitjà de la cooperativa catalana Som Energia. 

El projecte Mas Corcó pagesos i forners va néixer de la ma de Manel Macià, un pagès, i l'Ivan Hernàndez, un forner format a la prestigiosa  École Française de Boulangerie et Pâtisserie d’Aurillac, i les seves respectives parelles. El projecte ja compta amb tres anys de vida. Una fleca envoltada de camps de cereals a Manlleu, a pocs minuts de Vic, on podreu comprar pans elaborats amb cereals ecològics conreats al costat de l'obrador i de varietats antigues i tradicionals com el forment osonenc, el Florence Aurore, el blat persa o kamut, l’espelta gran o el roig de Burdeus, i amb fermentacions llargues per que el pa desenvolupi tota la seva aroma i sabor. 

A Mas Corcó no treballen amb farines blanques, encara que per als consumidors no acostumats als pans integrals, elaboren el pa NTB - No Tan Blanc-. Elaboren pa de llavors, de nous i panses, de Campagne, el Corcó semi-integral, d'espelta, de fajol...sense oblidar el clàssic llonguet o pa de mollet, el Bembò.

I si els pans són boníssims, la seva brioxeria no es queda enrera. No pots marxar de Mas Corcó sense tastar els seus croissants de mantega. Altres productes dolços que elaboren són les coques de pasta de full, les coques de forner de sucre i anís o farcides de xocolata, fruita confitada, cabell d'àngel... i les magdalenes -les que més m'agraden, les de pastanaga i nous.

Trobareu l'obrador obert els dimecres, dijous i divendres per la tarda i els disabtes pel matí. Si aneu, us aconsello que encarregueu la vostra comanda el dia abans per mitjà del whatsapp (trobareu el número a la seva pàgina de Facebook). També els podeu trucar per informar-vos de les botigues on venen els seus productes (a Vic, Torelló, Tona, Gurb, Vic....)

Si no hi ha res de nou, aquest any participaran en la propera edició de Fira Origens, aquest mes de novembre.

 (*les fotos són d'aquest estiu)