Flam de xirimoia

La xirimoia és una fruita que associem principalment a la tardor encara que la seva temporada comença al setembre i s'allarga fins a l'hivern. La que consumim aquí prové principalment de d'Andalusia, Màlaga i Granada. És pròpia d'un clima tropical, com els mangos. Té la carn blanc i un gust delicat que recorda la maduixa, el mango o la pinya. Heu de comprar-les amb la pell ferma al tacte, i consumir-les retirant les llavors amb la membrana que les envolta, ja que aquesta deixa un regust a la boca un pèl amargant

Com altres fruites, quan està madura, podeu triturar la seva polpa per elaborar, per exemple, batuts o postres com el flam que us porto avui, que es prepara en un moment i amb pocs ingredients. Unes postres amb un sabor elegant i deliciós que segur sorprendrà als de casa.  

Ingredient per 6-8 flams:

  • 2 xirimoies madures
  • 4 ous 
  • 210 grams de llet evaporada
  • sucre blanc (75-100 grams aproximadament)
  • caramel líquid *

Com farem els flams al bany maria, necessitarem una safata fonda que pugui anar al forn.

Encenem el forn, a dalt i a baix, a 180º. 

Comencem preparant el caramel líquid. Jo faig servir normalment a casa caramel líquid Royal, bàsicament per comoditat i perquè m'agrada el seu sabor -no entrarem a parlar dels seus ingredients-. Si voleu preparar el caramel líquid* a casa, aquí us deixo l'enllaç a una de les receptes que més m'agraden. Quan el tinguem preparat cobrirem amb ell la base dels motlles.

Obrim les xirimoies per la meitat i amb les mans retirem totes les llavors, descartant també la membrana que les envolta, ja que té un regust un punt amarg que ens espatllaria el gust del flam. Triturem la carn amb una batedora de braç i la reservem. 

En un bol mesclem els ous amb la llet evaporada i el puré de xirimoia. Arribats aquí us aconsello afegir només un parell de cullerades de sucre, mesclar tots el ingredients, i tastar per si voleu afegir més sucre a l'elaboració. A mi m'agrada que es noti la dolçor natural de la fruita, però si a vosaltres us agraden les postres més aviat dolces, un aconsello que tasteu la mescla i afegiu més sucre fins trobar el punt de dolçor que us agradi.   

Quan tinguem tots els ingredients ben integrats, omplirem els motllets i els posarem dins de la safata per anar al forn. Cobrirem la safata amb 2-3 dits d'aigua i la ficarem al forn uns 20-25 minuts i fins que veiem que els flams han quallat - en cas de dubte podeu premer amb suavitat la superfície del flam amb el dit per notar si està o no ferm al tacte-.

Quan els flams s'hagi refredat els ficarem a la nevera. Els traurem uns minuts abans de consumir-los per que no estiguin molt freds quan els portem a taula.