Saltat de sípia a l'allioli negat

A casa ens agrada molt la sípia, però la veritat és que habitualment la fem servir com a ingredient d'algun plat, com l'arròs, i poques vegades la fem servir com a ingredient principal. La base d'aquesta recepta la vaig veure en un llibre dels Germans Torres i em va agradar perquè es tracta d'una recepta senzilla, però molt saborosa, que combina la sípia amb salsitxes. És d'aquelles receptes que un cop l'has tastada, la guardes per tornar-la a fer.

Un altra dels ingredients que farem servir és un allioli negat, que prepararem nosaltres mateixos. Cal anar amb compte amb la quantitat que en posem a l'hora de cuinar, ja que és una salsa potent. En aquest cas, penso que es preferible fer curt a la cassola i acompanyar el plat amb el morter per que cadascun pugui afegir-ne la quantitat que vulgui.  

Ingredients per a dues persones (racions força complertes):

  • Una sípia fresca d'uns 350 grams
  • 3 salsitxes de porc
  • 5 o 6 alls tendres
  • 2 grans d'all
  • oli d'oliva verge extra
  • julivert fresc
De la sípia en retirem les potes, que podem guardar o congelar per aprofitar-les en algun altre plat. Avui només ens interessa aprofitar-ne el cos, que tallarem a tires fines. També traurem la pell de les salsitxes i en farem petits bocins. Per acabar de preparar els ingredients, tallarem els alls tendres a rodanxes de més o menys mig centímetre de gruix.
 
Prepararem l'allioli que reservarem per més endavant. Xafarem els grans d'all en una ma de morter fins que ens quedi una pasta i després anirem afegint l'oli - amb 4 o cinc cullerades ja en tindrem prou- remenant fins aconseguir una salsa homogènia. No cal que lligui, només que quedi una barreja homogènia ja en tenim prou.

En una paella amb un raig d'oli posem les salsitxes i les saltem fins que siguin rosses. Afegim els alls tendres i els saltem un parell de minuts més. Incorporem la sípia, la cuinem un parell de minuts, i per últim afegim una cullerada de l'allioli negat. Remenem un minutet més i prou. Recordeu que la sípia necessita molt poc temps de cocció, si la tenim massa estona al foc quedarà dura.

La sípia conté sal i la salsitxa ja està condimentada. Per tant, no ens caldrà fer servir sal ni pebre per aquest plat. Tot i això, tasteu-lo a l' últim moment i rectifiqueu de sal si ho creieu necessari.

Servim el plat acabat de fer, decorat amb una mica de julivert picat, i acompanyat amb l'allioli negat.