Pastís de formatge i llimona amb lemon curd

Com ma mare sap com m'agrada el món de la cuina i la gastronomia en general, quan sortim a passejar sempre aprofita per parlar-me sobre les receptes que més l'agraden del programa Aquí la tierra. I com sap que sóc llaminera de mena, sempre m'explica les receptes dolces, com la del Pastís de formatge i llimona amb lemon curd de l'Oriol Balaguer, que ja feia temps que tenia en llista d'espera.  

Què puc dic dels pastissos de formatge? m'apassionen. Al blog en trobareu unes quantes receptes dolces i salades, per fer amb i sense forn. Les meves preferides, el pastís de formatge de La Viña, brutal!!!!, i el cheesecake estil Nova York, per morir-se de plaer!. Doncs la recepta que us porto avuí de l'Oriol Balaguer amb lemon curd et farà tornar-te addicta a aquest tipus de pastissos. I és que l'acidesa del lemon curd combina a la perfecció amb la dolçor del pastís de formatge. Només parlar-ne m'entra salivera, així que anem per feina.


Ingredients:
  • 200 grams de formatge en crema tipus Philadelphia
  • 200 grams de formatge mascarpone
  • 50 grams de iogurt natural (jo he fet servir iogurt grec que tenia a casa)
  • 128 grams de sucre blanc 
  • 50 grams de suc de llimona
  • 16 grams de maicena 
  • 140 grams d'ou (he fet servir 3 ous mida M)
Per fer el lemon curd, aquí teniu l'enllaç a la recepta. Us recomano preparar-lo d'un dia per un altre. Amb aquestes quantitats us sobrarà després d'haver decorat el pastís de formatge, però no patiu que és deliciós per acompanyar un iogurt natural, per farcir unes magdalanes o simplement per menjar-lo a cullerades. 

Per fer el pastís primer encenem el forn, a dalt i a baix, a 230º. 

Posem en un cassó petit el sucre i el suc de llimona, a foc suau, i anem remenant de tant en tant fins que el sucre es dissolgui. Quan arrenqui el bull retirem el cassó del foc.

En un bol mesclem el formatge en crema amb el formatge mascarpone i el iogurt. En una altra bol mesclem els ous amb la Maicena i després li afegim el suc de llimona sense para de remenar per evitar que els rovells es quallin. Aboquem la barreja d'ous i suc de llimona en el bol dels formatges i amb una espàtula mesclem bé els ingredients fins que quedin ben integrats i sense grumolls.

Els motlles ideals per fer pastissos de formatge són els desmuntables de silicona amb una base rígida. Aboquem la barreja dins un motlle i el fiquem al forn uns 25-30 minuts. Per saber si està fet el pastís premeu, amb compte, amb un dit el mig del pastís. Ha de tenir consistència. També el podeu punxar amb una broqueta. Si aquesta surt tacada de crema, el podeu deixar una estoneta més al forn (5-10 minuts), fins que la broqueta surti neta o amb engrunes. No obstant tingueu en compte que el pastís agafarà consistència quan el fiquem a la nevera. Són pastissos amb un porcentatge elevat de greix i aquest amb el fred es solidifica.

Quan el traiem del forn el deixarem refredar abans de ficar-lo a la nevera, sense desemmotllar-lo. No patiu si es desinfla, és normal amb aquest tipus de pastissos. El deixarem a la nevera 3-4 hores. Després el desemmotllarem , i cobrirem la part superior amb lemon curd. El tornarem a deixar a la nevera fins el moment de servir-lo a taula, encara que us aconsello treure'l uns minuts abans per no servir-lo molt fred.