26a Festa de la Verema del Bages

Artés celebrarà el cap de setmana del 2 i 3 d'octubre la 26a Festa de la Verema del Bages, organitzada per l'Ajuntament d'Artés, la DO Pla de Bages, la Confraria de Vins del Bages, la Unió de Botiguers d'Artés i la Ruta del Vi del Bages. La Festa de la Verema viurà dos dies de preludi amb el Nocturna Vinum, que es celebrarà dijous 30 de setembre a diferents localitats bagenques i la inauguració divendres 1 d’octubre a la Torre Lluvià.

Els establiments participant a la Nocturna Vinum de dijous, un vespre de verema per gaudir acompanyats d'una bona copa de vi, tapes gastronòmiques i actuacions en directe, són: A Manresa: Voilà a la Torre Lluvià · Vins Alsina · Vinalium Manresa · Taverna 1913 · L'Hotelet · Kursaal Espai Gastronòmic · El Traster · El Celler del Bages · Canonge · Cal Bisbe · Araunvi Manresa. A Sant Fruitós de Bages: Nou Celler, i a Artès, L'Espai Artium.

Divendres a la Torre Lluvià de Manresa es celebrarà a partir de les 19:30 h la inauguració de la 26a Festa de la Verema del Bages. Els actes començaran amb una visita a les vinyes del projecte de recuperació de varietats antigues i seguirà amb el tast maridat de vins dels cellers manresans Heretat Oller del Mas, Fargas-Fargas, Collbaix-El Molí amb producte local de Mengem Bages. Posteriorment es podrà gaudir de la música dels Smooth Trio mentre es degusten vins de la DO Pla de Bages. Els actes de la inauguració requereixen inscripció prèvia i la compra del tiquet a www.festaveremabages.cat.

La Festa de la Verema aquest any inclourà la matinal dissabte de treball de recuperació del patrimoni de la pedra seca, que es durà a terme a diferents poblacions bagenques com ARTÉS - Plaça Vella, on es donarà visibilitat a la pedra seca de sota les muralles; CALDERS, on es rehabilitarà la coberta de barraca de vinya situada al camp "De la Carena"; MANRESA - Can Poc Oli: on es recuperarà el paisatge de pedra seca de l'Escola Agrària de Manresa; MANRESA - Parc del Secà - Consorci per a la gestió de residus del Bages: on es refarà el mur de pedra seca tot coneixent aquesta tècnica constructiva. Per a participar en la matinal de recuperació de pedra seca caldrà inscriure's prèviament al web www.festaveremabages.cat on estarà inclòs l'esmorzar.

Aquest any no faltaran els tastos guiats, pels que caldrà comprar prèviament el tiquet al web www.festaveremabages.cat. Dissabte a les 12 del matí al parc de Can Cruselles es durà a terme el tast formatiu maridat amb productes locals, amb Irene Cozas, sommelier del restaurant l'Ó de Món Sant Benet i membre del panell de tast de la DO Pla de Bages. Les elaboracions gastronòmiques locals aniran a càrrec de cal Mestret.

Els tastos es traslladaran a la Plaça Vella dissabte a les 18 h de la tarda, on es celebrarà el tast a cegues, que també impartirà Irene Cozas.

La Festa de la Verema viurà el punt àlgid el diumenge 3 d'octubre durant tot el dia on Artés omplirà la Plaça Vella (Plaça Major) dels vins de la Denominació d'Origen Pla de Bages, amb la participació dels 18 cellers i elaboradors de la DO. Dissabte amb els “Tastos amb Ritme” també es podrà gaudir dels vins de la DO a partir de les 21 h. Ambdós dies l'entrada a la Plaça serà lliure, malgrat que l'aforament serà controlat, regulat i limitat en tot moment.


El concert de Suzanna i les propostes gastronòmiques dels restaurants Al Punt, la Xicra i Pessics Pastisseria acompanyaran els vins de la DO Pla de Bages dissabte a partir de les 21 h. Diumenge serà el torn dels concerts de "El Patio" a les 12:30 h, "Món Petit Món" a les 17:30 h i Laura Flores a les 19:30 h, acompanyats de mossecs de Verema de Mengembages durant tot el dia. Dissabte a les 18 h, per donar el tret de sortida als actes de la Plaça Vella la colla castellera Picapolls de la Gavarresa actuarà a plaça.

La fira d'artesania i les activitats infantils seran d'accés gratuït sense reserva prèvia. Es recupera la tradicional exposició de maquetes d’Artés i la demostració d’oficis antics, com ara d’elaboració d’àmfores amb ceràmica. I diumenge el Parc de Can Cluselles serà el centre de la 21a Trobada d'Intercanvi de Plaques de Cava a partir de les 10 del matí.

Hi hauran dues exposicions relacionades amb la verema: l'exposició VI_SUALS a Cal Sitges, que s'inaugurarà a les 11 h de dissabte, i durant tot el diumenge l'exposició de Cartells de la Festa de la Verema, a la Plaça dels Escacs on hi haurà els cartells elaborats durant els últims divuit anys pel fotògraf Sebastià Plans.

També diumenge a les 12 a la Plaça Faura hi haurà animació infantil amb entrada lliure i aforament limitat. L'Escola Bressol per la seva banda serà el punt de trobada per a la cursa d'orientació de 3,5 km organitzada per Dinamic Guies de Muntanya entre les 10 h i les 14 h, on la sortida serà lliure i per grups bombolla.

Festa Verema Bages 2019

La Festa de la Verema del Bages celebrarà com en altres edicions un concurs de fotografia a Instagram, on els i les participants hauran de publicar una foto de la Festa de la Verema a la xarxa utilitzant el hashtag #veremabages21. Durant la jornada central d’actes, el diumenge, la plaça dels Escacs acollirà un photocall decorat amb motius tradicionals de verema, i es convidarà als assistents a participar al concurs fent-s’hi una foto. La millor fotografia escollida pel jurat s'emportarà una experiència enoturística a la comarca del Bages. A més a més, s'instal·larà un photocall a la Plaça dels Escacs.