Pastís de poma i mató

Us podeu creure que des del mes de juny passat que no havia enfornat cap dolç? L'última recepta dolça va ser justament la d'un altre pastís de poma, aquest ben estiuenc perquè els seus ingredients principals són iogurt grec, ous i molta i molta poma, i es menja ben fresquet. I és que em xiflem els pastissos de poma. Al blog en trobareu un munt de receptes de pastissos de poma per a tots els gustos, i encara busco la recepta del pastís de poma perfecte....així que si voleu compartir amb mi les vostres receptes estaria encantada de provar-les totes.

El pastís que us porto avui té una molla consistènt però una mica humida, ja que porta mantega i mató. I com la majoria de pastissos de poma el podeu menjar tebi - acompanyat d'una bola de gelat de vainilla és espectacular, i si li afegiu una mica de toffee és per morir-se de plaer -, o bé a temperatura ambient. 


Ingredients per un motlle de 20x20cm:
  • 250 grams de mató o ricotta
  • 2-3 pomes, us aconsello de la varietat Golden
  • 300 grams de sucre +50 grams per l'almívar*
  • 180 grams de mantega a temperatura ambient
  • 3 ous mida M
  • 200 grams de farina de blat
  • 70 grams d'ametlla mòlta
  • 10 grams d'impulsor químic tipus Royal
  • un rajolí de garnatxa dolça, moscatell o ratafia
  • ametlles laminades
  • un pessic de sal

* A la recepta original preparen un almívar amb 150 grams de sucre, 150 grams d'aigua i un raig d'amaretto. Surt gairebé un got d'aigua d'almívar i vaig trobar que si abocava tot el líquid seria excessiu i quedaria el bescuit massa humit pel meu gust. Per això he rebaixat les quantitats, just per pintar el bescuit. També he rebaixat una mica la quantitat de sucre de la massa (de 350 a 300 grams), perquè a l'afegir després l'almívar al bescuit tot plegat quedava massa dolç.

Encenem el forn, al dalt i a baix, a 180º.

En un bol barregem la farina de blat amb l'ametlla mòlta, l'impulsor químic i el pessic de sal.

En un bol gran, i amb l'ajuda d'una batedora de varetes, mesclem la mantega i el sucre. Afegim el mató. A continuació afegim, un a un, els ous. Continuem batem els ingredients fins aconseguir un mescla homogènia i amb una textura cremosa. Aboquem la farina i la mesclem amb la resta d'ingredients amb l'ajuda d'una espàtula. Si us costa, podeu acabar de barrejar-la amb l'ajuda de la batedora de varetes,  just per que els ingredients quedin ben integrats. Omplim el motlle, prèviament folrat amb paper d'enfornar, amb la massa. Pelem les pomes i les tallem en rodanxes o bé a cubs, menys o més regulars, i els repartim per sobre la massa. Decorem amb les ametlles laminades i una mica de sucre blanc, opcional. Fiquem el motlle al forn entre 50-60 minuts, i fins que, al punxar-lo amb una broqueta, aquesta surti neta o amb molles. Us aconsello que a partir dels 50 minuts aneu controlant el punt de cocció, ja que cada forn és un món.

Mentre el pastís es fa al forn preparem l'almívar, posant 50 grams de sucre blanc i la mateixa quantitat d'aigua dins d'una cassola petita, que posarem al foc, fins que l'aigua bulli. Deixarem refredar i afegirem un rajolí de garnatxa dolça.

Quan retirem el pastís del forn, abans que es refredi, el pintarem per sobre amb l'almívar. Deixarem que es refredi abans de desemmotllar-lo.

Recepta, amb alguna petita variació, de Estoy pillada con el dulce