Nou vermut ecològic Caràcter: Ponent en essència

La setmana passada va començar la gira de presentació del nou vermut «Caràcter». Un vermut artesà, el primer totalment ecològic de Catalunya, que només conté una maceració d’herbes de Ponent i olives arbequines deshidratades. La gira visitarà 21 viles catalanes en quatre setmanes.

El projecte neix de la mà de Tres Cadires, una petita cooperativa sense ànim de lucre d’Arbeca. No és d’estranyar, doncs que un dels components claus siguin les olives que agafen el nom de la vila. A Ponent no hi ha espècies, cosa que s’ha compensat amb la utilització de l’oliva arbequina deshidratada, que marca el caràcter personal d’aquest vermut. Per la seva elaboració també s’hi ha macerat tres tipus diferents d’artemisa, que aporten l’amargor. Sajolida, timó, espernallac o roselles son altres herbes que format part de la maceració del vermut.

Segons Airy Gras, etnobotànica que ha assessorat en el projecte, es tractava de triar herbes que fossin freqüents i conegudes a les terres de ponent, sense incloure-hi altres productes que no podem trobar en aquelles contrades. Per Paco López, enòleg, un dels reptes ha estat justament aquest: no utilitzar cap botànic que no es conrei en aquelles comarques; és per això que s’ha prescindit de les espècies o dels cítrics, tan habituals en altres vermuts.

Un altre repte important ha estat trobar tots els ingredients certificats en ecològic, ens diu el cap de producció Andreu Culleré. Va ser impossible trobar algunes plantes, cosa que els va obligar a fer un pas més i a inscriure’s al CCPAE com a recol·lectors silvestres. Per aconseguir-ho van aprofitar els camps ja certificats de persones properes a la cooperativa.

Com el defineixen des de la cooperativa, aquest vermut és Ponent en essència, l’essència de Ponent dins d’una ampolla del color de l’oliva, de les que també es fan servir per embotellar oli. De moment només n’han elaborat 1.800 ampolles, tot i que l’objectiu és poder arribar a les 10.000 d’aquí a uns anys. Cap a la tardor, i després d’uns mesos d’envelliment en bota, esperen poder presentar les primeres 300 ampolles del Caràcter Reserva.