"Temps d'Espàrrecs" adaptat als nous temps

Del 22 d’abril al 10 de maig torna a Gavà “Temps d’Espàrrecs” adaptat a la situació derivada de la covid. L’Ajuntament de Gavà ha volgut mantenir la seva cita anual amb el conreu emblemàtic del municipi i ha dissenyat una programació especial que inclourà tots els ingredients característics del certamen gavanenc, pagesia, gastronomia, comerç, i activitats per promoure la interacció d’un públic de totes les edats per mitjà de propostes presencials i digitals.

L’alcaldessa de Gavà ha agraït a la pagesia, la restauració i el comercç locals el seu compromís i implicació “per fer possible una programació especial, aquest “Temps d’Espàrrecs” que ens permetrà mantenir l’essència que celebrem cada any en aquestes dates. Que ens permetrà posar en valor el treball de la pagesia a la nostra ciutat, un Parc Agrari que forma part del nostre patrimoni, i el nostre conreu més emblemàtic: l’espàrrec, un producte molt selecte i ben valorat del qual podrem gaudir als nostres restaurants de la mà de les millors receptes”. I ha fet una crida a la ciutadania per que participi: “Hi haurà propostes als carrers, respectant totes les mesures de seguretat, i també a través de les xarxes socials. Les circumstàncies actuals no ens permeten recuperar la Fira tal com la coneixem. Però estic convençuda que aquesta programació, fruit de l’esforç i la il·lusió de moltes persones i col·lectius, donarà pas l’any vinent a una Fira molt especial, en què celebrarem el 90 aniversari de la seva primera edició”.

En la seva intervenció el president de la Cooperativa Agropecuària de Gavà, Josep Pañella, ha animat la pagesia “a engrescar-se a cultivar espàrrecs, com vaig fer jo uns anys enrere. En aquests moments hi ha més demanda que oferta, a causa de la promoció que s’ha fet d’aquest producte, per això m’agradaria que més pagesos s’afegeixen al seu conreu i que l’any que ve puguem fer una gran mostra agrícola i seguir comptant amb la col·laboració del comerç i la restauració de Gavà”.

El vicepresident de l’Agropecuària, Salvador Barri, s’ha referit a les dificultats viscudes per la pagesia en l’últim any i ha volgut “trencar una llança a favor de la restauració que també ho heu passat molt malament. Sense vosaltres el nostre producte no podria arribar a tanta gent, i contribuïu a enriquir-lo, a fer-lo encara millor”. Barri ha afegit que “no hem donat el braç a tòrcer, el virus ens ha trasbalsat, però estem aquí amb un nou format de la festa de l’espàrrec, que manté el seu esperit”.

A partir del 3 d’abril i cada dissabte del mes, l’espàrrec de Gavà serà present al Mercat de la Terra de Barcelona, amb una parada de venda de la Cooperativa Agropecuària de Gavà.

El dia 22 els mercats municipals MercaGavà i El Centre acolliran la demostració del muntatge d’una panera de verdures. Les composicions s’exposaran als mercats fins al dissabte 24, quan seran sortejades entre la clientela. Del 26 d'abril al 8 de maig agafaran el relleu les paneres de llavors.

El gruix de les activitats al voltant de la pagesia tindran lloc els dies 1 i 2 de maig. Durant tot el cap de setmana, tothom qui vulgui podrà comprar espàrrecs de Gavà i altres productes de quilòmetre zero al Mercat del Camp, instal·lat  a la Torre Lluc en horari de matí i tarda, amb circuits d’entrada i sortida degudament senyalitzats per garantir la distància interpersonal i evitar que se superi l’aforament permès.

Cinc photocalls es repartiran per diferents indrets de la ciutat tot el cap de setmana. Qui pengi una fotografia a Facebook o Instagram amb l'etiquedat del lloc podrà optar a un dels 6 premis que s'atorgaran. Els photocalls també formen part del Gimcana "Temps d'Espàrrecs".

Altres activitats programades pel cap de setmana són les demostracions de manadar espàrrecs, animacions teatrals tematitzades, una sessió especial de contacontes sobre la feina del camp i l’espàrrec a l’Espai Maragall o la missa per la Pagesia. 

Del 22 d’abril al 9 de maig, una vintena de restauradors locals oferiran a la clientela la possibilitat de degustar un “platillo” o un menú amb l’espàrrec com a protagonista a través de la iniciativa “Espàrrecs a la Carta”. El xef del restaurant Major 36, Manel Armengol, ha destacat que “aquest any no podem fer la festa plegats, però la traslladem cada un a casa nostra, de manera que cada restaurador o bar que vulgui col·laborar oferirà la seva proposta. Serà la manera de seguir estant amb la gent a la vora, d’oferir el producte de la millor manera què ho sabem fer”.

El xef de Kauai Gavà Mar, Òscar Manresa, ha assegurat que “pitjor que ara no podem estar, i tot el que vindrà ara serà futur i il·lusió. L’avantatge que tenim és que disposem d’un producte de molta qualitat, molt healthy i molt reconegut. I cal situar-lo com a líder, com a campió del món de l’espàrrec”.

A més d’assaborir el bo i millor de la gastronomia gavanenca, els clients que acreditin haver degustat un mínim de tres menús o racions podran optar a diferents premis, segellant el "Gavàport” que tindran a la seva disposició als restaurants participants. Del 30 d’abril al 9 de maig, la plaça Jaume Balmes, emplaçament tradicional de GastroGavà, acollirà una exposició de 6 torretes amb informació dels restaurants participants i de la proposta d’enguany.

El sector comercial participarà a la programació de la mà del concurs d’aparadors “La pagesia i els espàrrecs de Gavà”. Ho faran integrant l’exposició de cartelleria històrica de la Fira als aparadors. En col·laboració amb l’associació de WOW Gavà, el concurs atorgarà quatre premis de targetes regal per utilitzar en l’establiment; 1r premi de 300 euros, un 2n de 200 euros, i de 100 euros el tercer. El quart premi serà per vot popular a través de les xarxes socials i està dotat d’una targeta regal de 100 euros.

Pots trobar més informació a la pàgina de Gastrogavà.