Safraners per un dia amb Safrà del Montsec

Volia començar l'any recordant l'última sortida que vam poder fer fora de la nostra comarca. El passat mes d'octubre vam gaudir d'un gran cap de setmana per les terres de Lleida, i ens vam convertir en safraners per un dia, gràcies a la Magda i el Jaume de Safrà del Montsec, que ens van descobrir la història d'quest cultiu a Catalunya i tot el procés d'elaboracio d'aquesta espècie tan preuada, també anomenada l'Or Vermell. 


La Magda i en Jaume van decidir anar a viure a Llimiana, al Pallars Jussà, ja fa uns anys, i viure del que donava el territori. Van descobrir que segles enrere la zona era coneguda pel conreu del safrà. De fet, a l'època medieval Catalunya era un important productor i exportador de safrà de qualitat. Va ser la primera zona de la península en conrear aquesta espècie, que van introduir els àrabs a la península els segles VIII i IX. A Llimiana es van trobar llibres del 1300 que parlaven sobre el conreu a la zona. A partir del segle XV però, degut a la guerra civil que va patir el país, la producció va anar minvant fins arribar a ser gairebé testimonial, i pel propi autoconsum. 

D'un temps ençà s'està recuperant el conreu a varies comarques de l'interior de Catalunya: al Pallars Jussà, a la Conca de Barberà, la Segarra i comarques veïnes.


El safrà és un bulb que desperta cap al setembre. Aleshores surten un espàrrecs blancs d'on sortirà després la flor. Aquesta es desenvolupa a l'interior de la planta i surt a partir de l'octubre i fins a començaments de novembre.  A Safrà del Montsec cullen la flor tancada per tal de mantenir les seves qualitats organolèptiques. A l'obrador esbrinen la flor i tallen els tres pistils junts - marca de la casa-, i descarten la tija, que no aporta res de sabor, i així el safrà és d'un color vermell més pur.


Els brins s'assequen amb l'escalfor d'un forn de llenya. Aquest tipus d'assecat potencia el sabor i l'aroma del safrà. Per això Safrà del Montsec només fa servir per l'elaboració del seu safrà mètodes tradicionals i artesanals que potencien els atributs d'aquesta preuada espècie.


Fent de safraners per un dia amb Safrà de Montsec descobreixes tot el procès per elaborar el safrà: visites els camps on es conrea en ecològic, aprens a collir les flors i a tallar els brins, i després veus com s'assequen els pistils davant la llar de foc. Conèixer tot el procès i saber que calen uns 200.000 brins per fer un quilo de safrà ens fa entendre per què es una espècie tan valuosa.  

I després de la feina, i per arrodonir el matí, vam fer un bon esmorzar a l'aire lliure amb productes elaborats amb safrà. Una bona manera de descobrir totes les possibilitats que té aquesta espècie a la cuina, tant en elaboracions dolces com salades.  


Fer de safraners per una dia amb Safrà del Montsec és una experiència fantàstica que us recomano apunteu a l'agenda pel mes d'octubre. Mentrestant, consulteu la pàgina web de Safrà de Montsec per conèixer millor les característiques del seu producte. A més trobareu recomanacions per fer servir el safrà i receptes de cuina.