Flam de cafè amb bescuit i caramel de ratafia

Per celebrar que ja és divendres, he decidit preparar per dinar unes postres de luxe: un flam de cafè de Llet Nostra amb bescuit i caramel de ratafia. I és que sempre hi ha alguna bona excusa per donar-nos un petit caprici, veritat? A més, la preparació d'aquestes postres és força ràpida i fàcil, ja que Llet Nostra s'encarrega de fer-nos el flam i nosaltres només hem de preparar el bescuit i el caramel de ratafia. 


Ingredients pel bescuit:
  • 90 grams de farina blanca
  • 65 grams de sucre
  • 50 ml de ratafia
  • 20 ml de llet sencera Llet Nostra
  • 1 ou
  • 1 culleradeta de llevat químic.

Comencem batent l'ou amb el sucre, força estona i de manera intensa, fins que els ous blanquegin i tinguem una mescla escumosa. Incorporem la farina i l'impulsor i barregem fins que la barreja sigui homogènia. Afegim la llet i la ratafia i batem fort fins que tots els ingredients estiguin ben barrejats i la massa tingui un aspecte lleugerament esponjós. 

Posem la barreja en un motlle quadrat, d'uns 20 x 20 centímetres, que haurem greixat prèviament. Cal repartir bé la massa. Un cop cuita sortirà un bescuit entre mig i un centímetre de gruix (depèn de la mida del motlle). Cal recordar que volem obtenir quatre bases pels flams, d'uns 10 centímetres de diametre cada una. Això condiciona la mida del motlle per enfornar. 

Enfornem el bescuit uns 20 minuts a 160ºC i el deixem refredar abans de desemmotllar-lo amb molt de compte. Amb un tallador de galetes rodò, de 10cm, tallem els quatre bescuits que ens serviran de base pel flam.

Ingredients pel caramel líquid de ratafia:
  • 200 ml de ratafia
  • 30 grams de sucre blanc

Posem la ratafia en un cassó al foc i li afegim el sucre. Remenem per que es fongui bé mentre el licor arriba al punt d'ebullició. Deixarem bullir entre 10 i 12 minuts a foc molt suau per tal d'obtenir una reducció de ratafia ben dolça. Tingueu present que mentre sigui calenta serà molt líquida, però a mida que es vagi refredant s'anirà solidificant. La podeu desfer escalfant-la uns segons al micro, i si us queda massa espessa n'hi ha prou amb afegir al caramel un rajolí de ratafia.

Ara ja podem muntar les postres: posem el flam sobre el bescuit. Damunt del flam posem una mica de nata i ho banyem tot amb el caramel líquid de ratafia. L'ideal és posar el flam sobre el bescuit una bona estona abans i guardar-lo a la nevera fins el moment de servir-lo a taula. D'aquesta manera el bescuit absorbirà el caramel que porta el flam i quedarà més saborós i tendre.