Fettuccine amb salsa al romaní

Aquest és un d'aquells plats que em recorda l'estiu. Una deliciosa salsa de tomàquet perfumada amb herbes aromàtiques fresques per acompanyar un plat de pasta. No descobreixo res de nou, ho se, però moltes vegades en la simplicitat està l'èxit d'un plat.

I per acompanyar el plat de pasta, un regal que uns bons amics ens van portar de les seves vacances a Menorca, un vi blanc, el Merluzo, elaborat amb malvasia, chardonnya i moscatell. Un vi lleuger, afruïtat i molt aromàtic, perfecte per un menjar amb aromes estiuencs. 

Per a dues persones:

  • 200 grams de pasta llarga, tipus fettuccine o espagueti
  • 390 grams de tomàquet trossejat (una llauna petita)
  • un gra d'all picat ben petit
  • un bitxo sencer
  • un parell de cullerades de llet
  • oli d'oliva verge extra
  • sal i pebre negre mòlt
  • 1/4 culleradeta de pebre vermell dolç
  • melmelada de tomàquet
  • unes quantes branquetes de romaní fresc
  • formatge pecorino ratllat, opcional

Posem un bon raig d'oli d'oliva sobre una paella. Amb l'oli fred encara afegim el gra d'all ben picat, i les fulles de romaní i el bitxo sencers. Escalfem l'oli a foc suau fins que l'all comenci a enrossir-se. Aleshores afegim el tomàquet trossejat i el cuinem a foc una mica més fort, fins que comenci a fer xup-xup. Afegim la melmelada de tomàquet. Jo he posat un parell de culleredetes ben curulles. També afegim el pebre vermell dolç. Remenem bé, baixem el foc, tapem la paella, i deixem que la salsa es vagi espessint, remenant de tant en tant, i vigilant que no se'ns cremi. Afegim la llet, rectifiquem de sal i pebre, i deixem coure la salsa un parell de minuts més abans d'apagar el foc i reservar-la fins el moment d'afegir-li la pasta cuita.

Posem aigua i sal a bullir per coure la pasta al dente, seguint les instruccions del fabricant. Quan estigui al punt, l'escorrem, reservant una mica de l'aigua de la cocció per si la volem afegir a la salsa perquè ens hagi quedat massa espessa. Aboquem la pasta a la paella i la mesclem amb la salsa, a foc suau. Servim immediatament, decorant els plats amb una mica de romaní fresc. 


Recepta adaptada del llibre La Cuchara de Plata.