Neix La Ruta del Vi de la DO Pla de Bages. La primera ruta d'enoturisme cultural de Catalunya.

La Ruta del Vi de la Denominació d'Origen Pla de Bages ja és una realitat. Aquest projecte, en el que han estat treballant durant tot l'any Bages Turisme i el Consell Regulador de la DO Pla de Bages, vol posicionar la comarca com a referent enoturístic, posant en valor els vins que s'elaboren al Bages, però també els elements patrimonials i paisatges que té la comarca, i que són únics al món, com les construccions de pedra seca o el Geoparc de la Catalunya Central. La presentació oficial de La Ruta del Vi de la DO Pla de Bages s'havia de fer en l'acte inaugural de la Festa de la Verema del Bages, el passat cap de setmana, però es va haver de suspendre degut al mal temps. 

La Ruta del Vi de la DO Pla de Bages organitza i articula tota l’oferta enoturística dels 15 cellers de la DO Pla de Bages, i proposa als visitants diferents activitats per fer a la comarca, per que cadascun pugui fer la ruta a la seva mida. La ruta ofereix un gran ventall de propostes amb un fort component cultural i històric que permeten descobrir el patrimoni i el passat vitivinícola de la zona. Els seus punts més diferencials són:

- El patrimoni vitivinícola de la pedra seca, considerat patrimoni immaterial de la Humanitat per la UNESCO des del 2018. El Bages és el territori amb més concentració de tines i barraques de pedra seca a peu de vinya, algunes de molt rellevants com les Tines de la Vall del Flequer.

- El Geoparc Mundial Unesco de la Catalunya Central. Una geologia única que condiciona i dona caràcter als vins, amb 2 parcs naturals, serralades, boscos, paisatges rurals i elements tan icònics com la muntanya de Montserrat.

- La historia de les antigues nissagues de vitcultors, cooperatives centenàries i petits projectes familiars. Una història que es remunta a l’Edat Mitjana, quan el cultiu de la vinya es va expandir sota la influència del Monestir de Sant Benet de Bages i que va tenir, a mitjans del segle XIX, el seu moment de màxim esplendor.

- Varietats autòctones i vins de qualitat. Els cellers de la DO Pla de Bages treballen per elaborar vins de gran qualitat i per recuperar i impulsar varietats autòctones com el picapoll i el mandó.

Per tot això, la Ruta del Vi de la DO Pla de Bages estructura una oferta segmentada d’experiències singulars per tots els gustos, com pot ser la descoberta de les barraques de pedra seca, activitats de turisme actiu entre vinyes (buggies, enotrekking, ciclisme, a cavall...), propostes d’enoturisme cultural (visites a Manresa o a Cardona), vi i gastronomia (pícnics entre vinyes, maridatges, visites a cellers amb dinar...), i també activitats d’enoturisme premium.

Cada any, més de 60.000 persones venen a fer enoturisme al Bages, de les quals un 22% ve de fora de Catalunya, tant de la resta de l'Estat espanyol, com d'Europa i Estats Units. En paraules d'Agustí Comas, conseller comarcal de Turisme "l’enoturisme és des de fa uns quants anys un dels principals productes turístics a la comarca del Bages, gràcies a la dedicació i promoció que n’ha fet tant la Denominació d'Origen Pla de Bages com els propis cellers. Ara, amb la Ruta del Vi de la DO Pla de Bages fem un pas endavant per estructurar i projectar tota aquesta oferta, que creiem que té un gran futur i que ens ha de posicionar com a destinació enoturística de referència a Catalunya”.

El desenvolupament d’aquesta ruta ha estat finançat per la Diputació de Barcelona i compta amb la implicació de l’àrea de Turisme del Consell Comarcal del Bages, la DO Pla de Bages i els 15 cellers inscrits a la DO: Abadal, Caves Gibert, Celler Cooperatiu d'Artés, Celler Cooperatiu de Salelles, Celler Grau i Grau, Celler Les Acàcies, Celler Sanmartí, Celler Solergibert, Collbaix - celler el Molí, Exibis, Fargas-Fargas, Heretat Oller del Mas, Mas de Sant Iscle i vins Colltor

La informació i el fullet informatiu de la ruta ja estan disponibles al web provisional de la Ruta del Vi de la DO Bages.