Torta di Carote o Coca de pastanaga - Repte Cuina Regional Italiana (CRI)

Fa unes setmanes vaig rebre un correu de Maggie de El cajón desastre de Maggie. M'explicava que el repte que havia engegat al febrer del 2014 sobre Cuina Regional Italia (CRI) arribava a la seva fi. Després de 50 edicions, Maggie havia complert el seu objectiu, donar a conèixer la cuina tradicional d'un país on va viure uns anys de la seva vida. Per acomiadar-se del repte, s'havia posat en contacte amb totes les que vam col·laborar en un moment o altre, per animar-nos a participar per últim cop, elegint alguna recepta que encara no haguessin cuinat mai.

Va ser dels primers reptes en els que vaig participar quan vaig entrar en el món dels blogs de cuina, i no volia faltar a la seva última edició. Fent una ullada a totes les receptes publicades al repte CRI, i que podeu consultar aquí, de seguida em vaig decidir a fer la Torta di Carota, o coca de pastanaga, ja que els pastissos amb pastanaga són un dels meus preferits. La recepta és de la província del Trento i és una autèntica delícia. Una coca amb una textura molt tendra i humida, gràcies a la farina d'ametlla, i molt aromàtica.

I abans d'anar a la recepta, aprofito per felicitar a Maggie per la gran feina que ha fet amb el Repte de Cuina Regional Italiana, i agrair-li tot el que ens ha ensenyat sobre la cuina tradicional d'un país tan proper al nostre. Una abraçada molt forta, Maggie!


I ara anem per la recepta, que he fet amb alguna petita variació.

Ingredients:

  • 250 grams de pastanaga picada, millor que ratllada
  • 250 grams de farina d'ametlla
  • 5 ous
  • 200 grams de sucre blanc
  • un cullerada de Cointreau o ron
  • 50 grams de pa ratllat
  • la ratlladura d'una taronja
  • un cullerada de mantega
  • sucre llustre per decorar

Encenem el forn a dalt i a baix a 200º .

Separem les clares dels rovells i les muntem a punt de neu, fins que estiguin ben fermes. Podem afegir un pessic de sal per que ens ajudi a muntar-les.

En una altra bol barregem amb els dits el sucre amb la ratlladura de taronja, per aromatitzar el sucre. A continuació, mesclem el sucre amb els rovells amb una batedora de varetes durant uns minuts. Afegim després la cullerada de licor, la pastanaga picada i la farina d'ametlla i mesclem tots els ingredients a ma.

En una paella petita fonem la cullerada de mantega i li afegim el pa ratllat. El saltegem durant un minut i després l'afegim al bol amb els rovells, la pastanaga i la farina d'ametlla. Finalment afegim les clares amb l'ajuda d'una espàtula i amb moviments embolcallants, per que la coca ens surti ben esponjosa. Aboquem la massa en un motlle de 21 cm, prèviament greixat o folrat amb paper per enfornar, i el fiquem al forn uns 25-30 minuts, i fins que al punxar la coca amb una broqueta aquesta surti neta o amb molles. Desemmotllen la coca quan s'hagi refredat i la cobrim amb sucre llustre abans de servir-la.


Aquí us deixo l'enllaç per que pugueu feu una ullada a les propostes dels blogs participants al repte. I si voleu descobrir més sobre la cuina tradicional italiana visiteu el blog de Maggie. Us encantarà!