Tartiflette

Moltes són les iniciatives que trobem aquests dies a les xarxes socials per conscienciar-nos de que ens hem de quedar a casa. El celler cooperatiu Empordàlia s'ha afegit a aquestes iniciatives amb la campanya "Ens confinem i cuinem", per fer-nos més amena la situació excepcional que estem vivint.

En col·laboració amb diferents cuiners, nutricionistes i personatges rellevants del panorama gastronòmic català, ens anirà proposant diferents receptes que puguem fer a casa, mentre duri el confinament. Cada tres dies, publicaran una nova recepta mitjançant les xarxes social, la seva web i la seva newsletter. A més, cada persona que comparteixi la recepta amb el hashtag  #ensconfinemicuinem participarà en el sorteig d’una ampolla de vi. Un cop acabat el confinament, organitzaran una trobada al celler amb tots els guanyadors per fer-los lliurament del seu vi.


Aquest cap de setmana ha publicat la primera recepta de la ma del cuiner Pep Nogué: una tartiflette de formatges gironins amb Sinols Moscatell. La tartiflette és una recepta francesa de la zona de Saboia elaborada principalment amb patata, ceba, cansalada i formatge. Va ser creada l'any 1980 pel sindicat interprofessional del formatge Reblochon, amb l'objectiu de promoure el seu consum. Va tenir tant d'èxit la campanya, que la Tartiflette s'ha arribat a convertir en una recepta molt popular. El nom prové de la paraula tartifla, que significa patata en arpità , i està inspirada en una recepta anterior anomenada "Pela" en arpità, pel tipus de paella que feien servir per saltejar els ingredients.

Ens ha agradat tant la recepta, que avui us la porto tal i com la vaig fer, i adaptada als ingredients que tenia disponibles a casa. La recepta original del Pep Nogué la podeu consultar aquí.

Ingredients per a 2-3 persones:

  • 500 grams de patates sense pelar, jo hem fet servir patates del bufet
  • 1 ceba mitjana
  • 100 grams de cansalada fumada tallada a tires
  • 200 ml de nata per muntar
  • mig got de moscatell 
  • una mescla de quatre formatges ratllats
  • sal i pebre negre mòlt

Netegem bé les patates i les posem a coure senceres i sense pelar en una cassola amb aigua i sal. Quan estiguin cuites, les pelem i les tallem en rodanxes d'un centímetre de gruix.

Encenem el forn, a dalt i a baix, a 160º.

Tallem la ceba ben petita. La posem en un bol i la mesclem amb la cansalada fumada. Afegim el mig got de moscatell i la nata líquida. Salpebrem.

Agafem una safata per enfornar, greixem la base amb una mica d'oli, i repartim per sobre la meitat de les rodanxes de patata, les cobrim bé amb la meitat de la mescla de ceba,cansalada i nata, i després amb el formatge ratllat. Posem sobre el formatge la resta de rodanxes de patata, l'altra meitat de ceba, cansalada i nata, i per últim, ho cobrim tot amb el formatge ratllat. Enfornem la safata uns 45 minuts, i si cal, posem el gratinador uns minuts per que el formatge quedi ben daurat.

Servim la tartiflette acabada de sortir del forn.