XXV Fira de l'Oli de les Terres de l'Ebre i IV Fira de la Garrofa a Jesús

Enguany es celebren els 25 anys de la Fira de l'Oli de les Terres de l'Ebre, una fira que va néixer amb la voluntat d'esdevenir una plataforma per impulsar el patrimoni etnològic i recuperar i mantenir les tradicions lligades al món de la pagesia. Durant la Fira el visitant podrà gaudir de demostracions en directe d'oficis antics i tradicionals com esquilar animals o llatar amb pauma o espart i també visitar exposicions de molins antics de pedra o la reproducció d'una casa de pagès amb els seus estris.
Per celebrar l'aniversari de la Fira l'organització ha fet una crida per que aquest any els participants assisteixin vestits de pagès.


Són moltes les activitats programades per aquesta XXV edició de la Fira de l'Oli de les Terres de'Ebre. Totes les podeu consultar aquí. Nosaltres destaquem algunes d'elles, començant per una de les més populars de la Fira, el Concurs d'Allioli. Hi han dues categories, la juvenil i la d'adults. El o la guanyadora d'aquesta prova serà nomenat Mestre de Morter i passarà a formar part de la Confraria del Mestre del Morter. A més, aquest any tots els Mestres s'enfrontaran en el concurs d'allioli amb oli d'oliva adobat, i el guanyador serà nomenat Mestre de Mestres.

També es celebrarà el III Concurs de cuina de rebosteria de la garrofa. I és que aquest cap de setmana també es celebra la IV Fira de la Garrofa, i els assistents podran conèixer de primera mà
tot el relacionat amb aquest producte tan mediterrani, i adquirir i degustar productes elaborats amb garrofa. A l’estand d’EIG (Empreses Innovadores de la Garrofa) faran un tast de xocolata, coquetes, magdalenes, crema, pa, galetes i aiguardent dels mestres de Prat de Comte, tots elaborats amb garrofa. Entre totes les persones que passin a conèixer i degustar aquests productes es realitzarà una consulta mitjançant una fitxa de valoració organolèptica, i entre els participants es sortejarà un dinar per a dues persones al Restaurant l’Antic Molí d’Ulldecona sota la direcció del xef Vicent Guimerà, estrella Michelin, i innovador en el món de la cuina utilitzant productes de la garrofa.

A l'Espai Cuina en Directe es faran al llarg del cap de setmana diverses demostracions de cuina, i els assistents podran tastar els plats elaborats adquirint tiquets degustació. A més s'habilitarà un espai amb taules i cadires per poder-los degustar còmodament.

Una visita imprescindible és l'Espai Àgora, on aquest any s'exposaran fins a 70 ampolles d'olis elaborats al territori, una xifra rècord. La Fira premiarà com tots els anys el millor oli del territori en el XXVI Concurs al Tast d’Olis de les Terres de l’Ebre i, per segon any, es triarà entre tots els finalistes el millor oli gastronòmic a càrrec d’un jurat expert en gastronomia i cuina. Els assistents podran tastar i valorar els olis guanyadors, i entre totes les valoracions es farà un sorteig. El guanyador rebre un lot de productes d'oli.

A més durant els dies de la fira, s'oferirà menú típic i popular als bars i restaurants de Jesús i també tindrà lloc la sisena edició de la Ruta de Tapes de Jesús.