Mandonguilles amb carxofes i salsa de calçots.

Ja feia dies que tenia ganes de menjar calçots, i aprofitant que he tingut uns dies de vacances, m'he apropat fins l'agrobotiga El Sindicat de Sentmenat per comprar calçots de collita pròpia. Amb l'olor que feien al cotxe mentre tornàvem cap a casa, m'ha vingut la inspiració per elaborar el plat que us porto avui: un guisat amb calçots, carxofes del Baix Llobregat, botifarra i salsa de calçots Ferrer. Productes de proximitat i de temporada per preparar un plat per sucar-hi pa!


Ingredients per a 4 racions:

  • 500 grams de botifarra crua
  • 6-8 calçots depenent de la mida 
  • 4 carxofes 
  • brou vegetal
  • salsa de calçots Ferrer
  • mitja copa de vi ranci
  • farigola i romaní
  • oli d'oliva verge extra
  • sal i pebre negre mòlt

Comencem retirant la pell de la botifarra i fent mandonguilles amb la carn crua. Posem un bon raig d'oli d'oliva verge extra en una paella gran, i a foc mig, cuinem les mandonguilles fins que agafin color. Les reguem amb el vi ranci i afegim un pessic de farigola i romaní. Deixem que evapori una mica el vi, apartem la paella del foc i la tapem mentre cuinem la resta d'ingredients. 

En una cassola afegim un altra bon raig d'oli i cuinem a foc suau els calçots, pelats i tallats ben petits, fins que comencin a agafar color. Mentrestant retirem les fulles més verdes de les carxofes, pelem els troncs, les tallem en octaus, i retirem els pèls que envolten els cors. Per que no s'oxidin, podem posar els trossos de carxofa en un bol amb aigua i unes fulles de julivert fins que tinguem totes les carxofes tallades. Escorrem bé els trossos de carxofa abans d'abocar-los dins de la cassola amb els calçots. Els saltegem uns minuts i després afegim el brou calent, fins cobrir les carxofes. Tapem la cassola i la deixem coure uns 10 minuts.

Afegim a la cassola un parell de cullerades ben curulles de salsa de calçots. Barregem la salsa amb la resta d'ingredients, amb compte, per que no se'ns desfacin les carxofes. Aboquem dins de la cassola les mandonguilles i deixem que es cuinin a foc mig uns 10 minuts, amb la cassola tapada. Quan les carxofes estiguin tendres, destapem la cassola, i la deixem a foc suau uns 5-10 minuts més, per que la salsa s'espesseixi. La tastem i si cal, afegim una mica de sal i pebre, amb mesura, ja que el brou vegetal pórta sal i la salsa també està condimentada.  

Bon profit!