L'edició més solidària de la Fira de l'Oli Qualitat Verge Extra i les Garrigues

La 57a edició de la Fira de l'Oli Qualitat Verge Extra i les Garrigues, que es celebrarà els dies 17,18 i 19 de gener a les Borgues Blanques, serà més solidària que mai,  ja que permetrà recaptar fons per apadrinar oliveres solidàries i plantar-les als indrets devastats el 2019 pels incendis que Catalunya va patir entre finals de juny i primers de juliol o els aiguats dels dies 22 i 23 d’octubre. Aquesta iniciativa es desenvoluparà conjuntament amb l’Associació ACUDAM, dedicada a donar suport a persones amb discapacitat intel·lectual, i també inclourà una caragolada solidària organitzada per la Federació de Colles de l’Aplec del Caragol de Lleida, i una degustació solidària de vedella patrocinada per Asoprovac Catalunya. La degustació es cuinarà a l’estil medieval, ja que a partir d’enguany la Fira vol posar en valor la importància històrica de l’Oli, a través de les grans cultures del món, i ho farà començant aquest 2020 per l’època Medieval.


L'edició d'enguany també presenta varies novetats, com la creació d'un nou espai, "La Cuina de l'Oli", que juntament amb l’Espai “Aliments del Territori i Tu” i “l’Espai Gastronòmic”, acollirà les demostracions de 13 xefs catalans de primer nivell. Entre ells, figuren professionals tan reconeguts com Marc Ribas, del restaurant Panot i els programes Cuines i Joc de Cartes de TV3, Luis Bonillo i Jesús Gimena, de l’Aula Gastronòmica de Lleida, el recentment reconegut i responsable del restaurant Deliranto de Salou, Pep Moreno, amb una estrella Michellin, Josep Ramon Cases, el pastisser del Sucre i Disseny d’Alcarràs, Xixo Castaño, estrella Michelin amb el seu restaurant Malena de Gimenells, Vicent Guimerà, igualment estrella Michelin amb l’Antic Molí d’Ulldecona i l’Ada Parellada, entre d'altres. Una altra de les novetats, serà el nomenament dels primers ambaixadors de l’Oli de Qualitat de Catalunya, l’empresari Tatxo Benet i la periodista Ares Teixidó.

El certamen aquest any comptarà amb 94 expositors, 15 productors de proximitat a la carpa, 32 d’oleícoles al Pavelló de l’Oli, 40 al Pavelló Comercial, 7 a la zona exterior, i una seixantena de paradetes d’artesania i alimentació a l’exterior del recinte firal. El programa també inclou esdeveniments ja tradicionals com els Tres Tombs i la Cursa de l’Oli diumenge, les visites guiades als elements turístics de la comarca o l’Oli Experiència, que s’ofereix el dissabte durant el certamen i, enguany, inclou una caminada per paisatges típicament garriguencs, un esmorzar a base de pa amb tomàquet, llonganissa, vi o aigua, tallers de collir olives, pedra seca i etnobotànica de les Garrigues, concerts i un dinar popular a base de Cassola de Tros. I és que aquest any la fira destaca pel seu caràcter marcadament familiar, fet que evidencien l’agrupació de la majoria d’activitats infantils a la ludoteca i la potenciació dels tallers i les activitats gastronòmiques adreçades als infants. A banda, el certamen inclou una setantena d’activitats per a públic adult tot mantenint-se els tasts, maridatges i presentacions de novetats vinculades a l’actualitat oleícola catalana.

Per últim, el guardo Premi Cultura de l'Oli 2020 recaurà en la persona d'en Josep Lladonosa i Giró, divulgador de la cultura del bon menjar a casa nostra, guanyador de la Creu de Sant Jordi l’any 2003, cuiner, professor, escriptor i investigador.


Tota informació sobre el programa de la Fira el podeu trobar aquí.