Jornada de Cuina Tradicional Catalana Josep Lladonosa

Actualment, a Catalunya, és més fàcil trobar un bon sushi que un bon fricandó. Aquestes paraules van ressonar a la presentació de la primera Jornada de Cuina Tradicional Catalana Josep Lladonosa que s'organitzarà el proper dissabte, dia 5 d'octubre, a la Plaça de la Vila de Sant Vicenç dels Horts i els seus voltants.

Aquest esdeveniment porta el nom del mestre cuiner Josep Lladonosa ja que està molt vinculat a Sant Vicenç dels Horts, on ha deixat el seu llegat documental i d'objectes relacionats amb la gastronomia catalana. Durant la presentació, Lladonosa va remarcar que la nostra cuina té tres parts molt diferenciades: La cuina medieval (una de les més ben documentades del món), la cuina tradicional i la cuina moderna. També va destacar la importància de recuperar, dignificar i divulgar la cuina tradicional catalana en al marc actual de globalització.

Aquest és l'objectiu de la Jornada de Cuina Tradicional Catalana: promocionar la cuina tradicional a través de demostracions en directe i reflexionar sobre el seu futur. La jornada comptarà amb la participació dels coneguts xefs, els  germans Torres, que cuinaran en directe una recepta tradicional del mestre Lladonosa. També hi participaran 14 dels millors restaurants de la comarca, com ara el grup CUBAT, els vicentins Casa Mora, La Cuina del Toni, Sagristà i La Botigueta i 10 pastisseries i forns de tota Catalunya, així com els presidents de la Fundació Alícia, de La Boqueria i del Gremi de Restauració de Barcelona.

Tot plegat no seria possible sense la col·laboració del Parc Agrari i del Consorci en una jornada que té la voluntat de potenciar el producte de proximitat i de temporada, en el cas de Sant Vicenç dels Horts representat pel Parc Agrari del Baix Llobregat i els pagesos i pageses que treballen les terres a la vila, segons paraules del regidor de promoció econòmica Xavi Gómez.

El programa d'actes començarà a les 10 del matí amb la inauguració oficial i una visita al llegat del cuiner Josep Lladonosa, que es troba recollit i classificat a la Biblioteca Municipal. Seguirà una taula rodona on es tractarà la situació actual de la cuina tradicional catalana. Hi participaran cuiners, cuineres i alumnes de Josep Lladonosa, els coneguts germans Torres i els presidents de la Fundació Alicia, la Boqueria, el Gremi de Restauració de Barcelona, i en Pep Palau, com a moderador.


Durant tot el dia hi haurà degustació de receptes del mestre Josep Lladonosa i de plats tradicionals elaborats pels restaurants del Baix Llobregat, membres del col·lectiu Sabors de l'Horta i establiments locals. Hi haurà esmorzars de forquilla, platets per dinar i berenars dolços i salats. Per acompanyar-ho, vins, caves, vermut i cerveses artesanes de proximitat. Per als infants també hi hauran tallers i activitats durant tot el dia. A migdia, cuina en directe a càrrec dels germans Torres, la xef del Parc Agrari del Baix Llobregat, Cristina Roig, i Josep Lladonosa. Els actes del matí acabaran amb la xerrada, elaboració i degustació d’un vermut a càrrec de Guillem Distribucions.

La tarda començarà amb el showcooking de receptes tradicionals dolces a càrrec del pastisser local Eugeni Muñoz, i tot seguit una altra sessió de cuina en directe d'una recepta de Josep Lladonosa a càrrec dels xefs de CUBAT, grup de professionals del Baix Llobregat amb una gran trajectòria i, sobretot, amb una gran estima per la cuina. La cloenda de la jornada serà a 2/4 de 8 del vespre.