Pastís mousse de paraguaians, una nova col·laboració amb la revista AGROactivitat

M'ha fet molta il·lusió tornar a col·laborar amb la revista AGROactivitat de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, i arran d'això haver visitat l'Agrobotiga de Fruits de Ponent. El mateix dia l'Ajuntament d'Alcarràs organitzava una activitat on participaven els tècnics de la cooperativa: Alcarràs en Fruit, una visita als camps de fruiters amb l'opció de collir la fruita directament de l'arbre. Una proposta per donar a conèixer als consumidors els productes de qualitat que produeixen les nostres cooperatives. Productes de proximitat, collits en el punt òptim de consumició i cultivats amb sistemes de producció que certifiquen la seva traçabilitat i que ofereixen garanties sanitàries als consumidors.


Repartides per tot el territori trobareu agrobotigues, com la de Fruits de Ponent, on podreu trobar productes de cooperatives i petits productors de la zona. Una manera de conèixer el nostre país a través de la seva gastronomia i una bona manera d'omplir el cabàs amb producte de qualitat i de proximitat. Aquí podeu llegir l'article sencer.


Amb els paraguaians que vam collir de l'arbre vaig fer aquest pastís mousse, que també podeu fer amb préssecs o prunes. És una recepta molt fàcil de fer, que no necessita forn, cosa que s’agraeix molt en aquesta època de l’any.  En aquell moment encara hi havien cireres per decorar el pastís, però podeu fer servir qualsevol altra fruita de temporada com nectarines o albercocs, per exemple.


Us aconsello preparar el pastís d’un dia per un altre per que agafi consistència i decorar-lo amb fruita fresca abans de començar a preparar el dinar. He afegit molt poc sucre a la recepta per intentar respectar la dolçor natural de la fruita, però si us agraden les postres ben dolces, podeu afegir una mica més sucre.

Ingredients:

  • 300 grams de paraguaians pelats prèviament i tallats a trossos
  • 250 ml de iogurt grec
  • 200 ml de nata per muntar
  • 4 cullerades de sucre blanc
  • 60 ml de llet desnatada
  • 4 fulles de gelatina
  • 120 grams de galetes integrals
  • 20 grams de coco ratllat
  • 60 grams de mantega

Primer esmicolem les galetes amb l’ajuda d’un corró o d’un processador d’aliments. Després les posem en un bol i les mesclem amb el coco ratllat i la mantega -que abans haurem fos al microones-  fins aconseguir una barreja amb una textura sorrenca. Aboquem la mescla sobre la base del motlle per fer pastissos – us recomano un de 20 cm de diàmetre- i l’estenem bé per intentar que tingui el mateix gruix arreu; després la premem amb l’ajuda d’un got de base ample per que ens quedi una base ben compacte. Fiquem el motlle a la nevera mentre preparem la mousse.


Posem a hidratar les fulles de gelatina amb aigua freda un mínim de 15 minuts. Muntem la nata amb el sucre i la reservem a la nevera fins que l’anem a fer servir. En un bol ample posem els trossos de paraguaians i els triturem amb una batedora de ma fins aconseguir la consistència d’un puré ben fi. Afegim el iogurt grec i mesclem. Escorrem la gelatina i la posem en un bol amb la llet, que escalfarem al microones mig minut. Remenem bé per comprovar que la gelatina s’hagi desfet i per refredar-la abans d’abocar-la al bol amb la fruita triturada i el iogurt grec. Barregem bé tots el ingredient abans d’afegir la nata muntada, que mesclarem amb suavitat per que no perdi massa volum. Aboquem la mousse dins del motlle, amb compte, i el fiquem a la nevera fins que qualli. L’últim pas serà decorar el pastís amb trossos de fruita fresca i deixar-lo a la nevera fins el moment de servir-lo a taula.