Frittata cruixent de carbassó i formatge feta

No faig servir quasi mai la pasta fil·lo a la cuina. Em posa nerviosa, que voleu que us digui. Una vegada obres el paquet, l'has de manipular amb desimboltura, ràpidament, sense titubejar o estàs perduda...Bé, potser exagero una mica, però si que és cert que pasta que s'asseca ràpid i després es trenca amb facilitat. Com a contrapartida, s'ha de reconèixer que dóna molt de glamour a qualsevol elaboració senzilla. Un simple saltejat de verduretes el presentes en un farcellet de pasta fil·lo i deixes als convidats bocabadats.

Això mateix és el que m'ha passat amb aquesta frittata. Amb una mica de pasta fil·lo, aquesta truita italiana s'ha convertit en un plat molt atractiu. A més, amb la pasta fil·lo pots fer de tot: triangles, embocalls, roses, tulipes...tens un munt de possibilitats per guarnir els teus plats.

Amb la recepta d'avui he descobert el secret per treballar amb la pasta fil·lo: Previsió. Res de deixar-vos emportar per la inspiració de l'últim moment, NO!! Previsió i res més és el que necessiteu per tenir èxit amb aquesta pasta. Només cal que saber quin tipus de peces necessitem. Les talles. Les pintem amb oli o mantega fosa - amb l'ajuda d'un pinzell, millor-. Les farcim i directes al forn. I no us oblideu de guardar ben tancada la pasta que us sobri per evitar que s'assequi.

I si no us he animat prou a fer servir la pasta fil·lo a la vostra cuina, us recomano que llegiu aquest article de El Comidista.


Ingredients per a 4 persones:

  • 2 carbassons petits
  • 5 ous
  • 100 grams de formatge feta
  • pasta fil·lo i si no en trobeu també podeu fer servir pasta brick
  • oli d'oliva verge extra
  • sal i pebre blanc mòlt
  • menta

Encenem el forn, a dalt i a baix, a 170º.

Netegem bé els carbassons i els tallem en rodanxes de mig centímetre aproximadament. Les saltegem en una paella amb una mica d'oli, a foc suau, fins que comencin a agafar color. Les saltegem per que evapori l'excés de líquid que puguin deixar anar els carbassons i que estovarien la pasta fil.lo. Mentrestant en un bol mesclem els ous amb el formatge feta esmicolat, la sal i el pebre mòlt.

Agafem un motlle rodó de 20 cm de diàmetre i pintem l'interior amb un pinzell untat amb oli. Tallem cinc peces quadrades de la mateixa mida, de pasta fil·lo. Les peces han de ser uns centímetres més amples que el motlle rodó per que volem que sobresurtin una mica del motlle. No massa per que sinó se'ns cremaria la pasta fil·lo al forn. Les apilem una sobre l'altra, pintant-les prèviament amb oli. Es a dir, agafem una peça de pasta fil·lo, la pintem amb oli i la cobrim amb una altra peça. Pintem aquesta segona peça amb oli i la cobrim amb una tercera, i així amb totes cinc. Hem de manipular la pasta filo amb rapidesa i untar-les d'oli de seguida per evitar que s'assequin.

Una vegada apilades les cinc peces de pasta fil·lo, cobrim la superfície interior del motlle amb elles, plegant-les de manera que puguem abocar dintre el ous sense que vessin pel costats. Cobrim la pasta filo amb els carbassons saltejats i repartim per sobre el formatge feta, els ous batuts - amb compte que no vessin- i la menta picada. Enfornem el motlle 20 minuts i fins que els ous hagin quallat. Servim la frittata tèbia.

La pasta fil·lo perd consistència amb el pas de les hores i acaba estovant-se -la part que toca el farcit- de manera que no és un plat recomanable per menjar-lo d'un dia per un altra. Si us ha de sobrar, millor ajustar les quantitats de la recepta i fer-la més petita.


Recepta inspirada en Dorian Cuisine