Amanida de patates i pèsols amb pesto de nous

La recepta que us porto avui l'he fet un munt de vegades a casa des de que la vaig descobrir al llibre de Yotam Ottolenghi, El Gourmet Vegetariano. Tantes vegades, que ja faig el pesto a ull i les quantitats dels ingredients van variant depenent si la faig com a plat únic o com acompanyament. 

Avui, abans d'arribar a casa, he passat un moment pel súper i he comprat alfàbrega fresca -aquest any no he pogut collir ni una fulla de la planta que tinc a casa- i una bossa de patates preparades per cuinar-les al vapor al micro. Si tens pressa, és la millor opció perquè en 7-8 minuts tens les patates cuites. No obstant, us porto la recepta original, amb alguna petita variació, per que tingueu les quantitats que es fan servir de cada ingredient, a títol orientatiu. Les podeu modificar al vostre gust sense cap problema. 

Un últim consell: proveu de fer el pesto amb nous o festucs crus en lloc de pinyons. Us quedarà una salsa deliciosa. I si feu us sobra, la podeu congelar, o la podeu fer servir el dia següent per acompanyar un plat de pasta.


Ingredients per 4 racions:
  • 800 grams de patates
  • 150 grams de pèsols congelats
  • 60 grams de nous o pinyons
  • 20 grams d'alfàbrega fresca
  • 60 grams de formatge parmesà ratllat
  • un gra d'all
  • 200ml d'oli d'oliva verge extra
  • ous de guatlla cuits i pelats de Liderou
  • sal i pebre negre mòlt
Posem a bullir les patates, pelades i tallades a cubs de la mateix mida, amb aigua i sal, uns 15-20 minuts a partir de que bulli l'aigua i depenent de la mida dels cubs, i fins que al punxar-les amb un ganivet noteu que estan tendres. Vigileu que no es desfacin. Escorrem l'aigua i les reservem.

Posem a coure els pèsols a banda, un parell de minuts a partir de que bulli l'aigua, i fins que estiguin tendres. Escorrem l'aigua i els reservem. També els podem coure al microones: els posem en un bol i el tapem amb film transparent. Els coem a potència màxima 2-3 minuts. No cal posar aigua si són pèsols congelats.

Mentrestant posem en el vas de la batedora tots els ingredients per fer el pesto: les nous, l'alfàbrega, el formatge ratllat, el gra d'all i anem afegint poc a poc l'oli fins aconseguir una salsa amb la textura que us agradi. Salpebrem. Jo normalment poso menys oli, perquè m'agrada que quedi la salsa més aviat espessa. Us aconsello que aneu tastant la salsa mentre la prepareu i ajusteu la quantitat dels ingredients al vostre gust.  

En un plat ample posem primer les patates cuites. Després repartim per sobre els pèsols i salsa al pesto. Per últim, decorem amb els ous de guatlla cuits. Servim l'amanida tèbia o a temperatura ambient.