Crema de porros i patata

A casa ens agraden molt les cremes i sopes i és per això que en fem de tota mena. Però pel que fa a les cremes, som de plat calent, mai ens han acabat de fer el pes les cremes fredes tot i que quan arriba la calor també puguin venir-nos força de gust.

L'avantatge de les cremes és que són fàcils de preparar amb aquelles verdures i hortalisses que tens a casa, ja sigui carbassons, pastanagues, patates o, com en aquest cas, porros. Rarament fem una crema on només hi hagi una sola hortalissa, tot i que sempre hi haurà la principal que és la que que predomina.

En aquest cas, he optat per fer una crema de porros i patata, a la que he afegit una pastanaga i una ceba tendra. Per acabar-ho d'arrodonir, enlloc de coure les hortalisses amb aigua, he fet servir un brou suau de pollastre. Vosaltres podeu fer servir brou de pollastre, de verdures, aigua, o una mica de brou i una mica d'aigua; experimenteu fins a trobar el punt que més us agrada.


Ingredients per a quatre racions:
  • 3 porros mitjans
  • 1 patata mitjana
  • 1 ceba tendra
  • 1 pastanaga
  • 1 gra d'all
  • 650 ml de brou de pollastre suau
  • 60 ml de nata per cuinar
  • oli d'oliva verge extra
  • sal i pebre negre mòlt
Comencem per netejar els porros, dels que només farem servir la part blanca i una mica de la verda fins allà on es comença a fer verd del tot. Primer els tallarem al llarg per la meitat, en retirem la primera capa exterior i els esbaldirem sota l'aixeta. Els porros acostumen a tenir una mica de sorra entre les primeres capes, així que val la pena assegurar-se que no en queda gens. Els tallem a juliana i els reservem

Tallem la patata i la pastanaga a daus i la posem en una olla amb el brou (o l'aigua). La posem al foc i fem que arrenqui el bull. Tapem l'olla i la deixem fent xup-xup a foc lent. Així que haguem posat l'olla al foc, anirem preparant la ceba i el porro.

Piquem el gra d'all i el posem en una paella amb un bon raig d'oli fred. La posem al foc, i quan l'all comenci a agafar color, hi afegim la ceba i la començarem a coure a foc suau. Just quan comenci a fer-se transparent incorporem a la paella el porro. Ho anem sofregint tot a foc suau, remenant per que no es torri fins que comenci a agafar una mica de color - això seran uns 10 minuts-. Ho aboquem tot dins de l'olla i ho mantenim a foc suau entre 10 i 15 minuts més.

Quan tot estigui cuit, afegim la nata, un pessic de sal, i una mica de pebre, al gust. Dins mateix de la olla ho triturarem tot ben fi amb la batedora de ma. Si volem assegurar-nos que la crema quedi absolutament fina, la podem passar pel colador xines. Si veieu que us queda massa espessa pel vostre gust, hi podeu afegir una mica d'aigua calenta.

Ja només queda servir la crema i gaudir-la. Com he dit, a casa ens agrada calenta, però si ho preferiu, també la podeu degustar freda.