Centenari del Celler Cooperatiu de Gandesa

El passat 19 de febrer es van celebrar els cent anys de l'aprovació de la construcció del "Sindicato de Cooperación Agrícola" de Gandesa, una de les Catedrals del Vi de Catalunya, projectada per l'arquitecte modernista Cèsar Martinell, deixeble d'Antoni Gaudí. L'arquitecte, nascut a Valls, construí una quarantena d’edificis destinats a la producció de vi i oli arreu de Catalunya, entre el 1918 i el 1925.

Per celebrar aquesta efemèride s'han organitzat diverses activitats commemoratives, entre elles una exposició que recorre els cents anys d'història de l’edifici, del moviment cooperativista i de l’elaboració dels tradicionals productes del Celler, el vi i l’oli, anomenada"Cent anys de vi, històries de vida". S'ha inclòs material audiovisual que dóna veu a persones vinculades a la Cooperativa, i que donen testimoni de les vivències i records que conserven d'aquest emblemàtic edifici.


El Celler Cooperatiu de Gandesa és un edifici declarat Bé d'Interès Nacional, des del 2002, i una de les Set Meravelles de Catalunya, des del 2007, i va ser construït gràcies a l'esforç d'unes quantes famílies del poble que volien lluitar per un futur millor lligat a la pagesia i la viticultura local.

El vi també és protagonista del Centenari. En les memòries de Joaquim Costa Salayet, un dels socis fundadors, es fa esment que en el 1919 ja es va voler elaborar el vi de la primera collita tot i que el celler no estava acabat. Explica que malauradament el resultat d’aquell primer any no va ser massa bo i el vi d’alguns trulls es va fer agre. Tot i la primera mala experiència, s’ha continuat elaborant interrompudament vi des de llavors fins els nostres dies. Gràcies a aquest fet i aprofitant que el Celler Cooperatiu guarda antigues anyades al cementiri, s’organitzarà una jornada especial per a la premsa especialitzada i prescriptors de vi perquè puguin conèixer com s’elaborava el vi fa uns anys i veure’n l’evolució a partir de tastos dirigits d’antigues i noves anyades de la Cooperativa.

Enguany s’ha decidit embotellar uns vins commemoratius, els Vins del Centenari. Dos vins de la gamma Puresa, un de blanc, fet amb garnatxa blanca, i un de negre, elaborat amb carinyena, i, en tots dos casos, nascuts de les vinyes més velles dels socis de la cooperativa. El dissenyador Francesc Bové n’ha fet una etiqueta especial que conserva l’element clau de la marca -les finestres del Celler-, però amb un canvi petit estètic i amb protagonisme de les dates clau de la seva història: 1919-2019.

El Celler Cooperatiu de Gandesa compta amb 453 socis, la majoria dels quals treballen i viuen exclusivament de les seves terres, essent els conreus més importants els de la vinya, els ametllers i les oliveres. Tota la producció dels socis s'acaba d'elaborar i comercialitzar mitjançant la cooperativa.
Pel que respecta a la producció de raïm, està regularitzada i controlada per la Denominació d’Origen Terra Alta.


Contingut i imatge extretes de la pàgina del Celler Cooperatiu de Gandesa.