Lemon pie

Sempre m'he declarat addicta a la xocolata, però si em fan elegir entre una pastís de xocolata i un lemon pie, dubtaria i molt. Des de que vaig tastar el lemon curd, una crema de llimona elaborada amb ous, mantega i llimona, que m'he fet addicta als dolços que porten aquesta tipus de crema, com aquest espectacular lemon pie. Un pastís de llimona amb merenga que si us agrada el potent gust de la llimona no us podeu perdre. I és que la combinació de l'acidesa de la llimona amb la dolçor de la merenga, el fan totalment irresistible!. Això sí, té un milió i mig de calories, però, al cap i a la fi, per què es van inventar les amanides verdes sinó per compensar temptacions calòriques com el lemon pie??

 

Per la base:
  • 200 grams de farina
  • 70 grams de ametlla mòlta
  • 40 grams de sucre
  • 100 grams de mantega freda
  • 1 ou mida L
  • un pessic de sal
Per la crema de llimona
  • 200 ml de suc de llimona
  • 160 grams de sucre
  • 140 grams de mantega a temperatura ambient
  • 2 rovells d'ou
  • 2 ous sencers
  • 20 grams de Maicena
Per la merenga
  • 2 clares d'ou -deixeu-les al frigorífic fins el moment de fer-les servir-
  • 100 grams de sucre
Primer preparem la base pel pastís barrejant en un bol gran la farina, l'ametlla mòlta, el sucre i un pessic de sal. Després afegim la mantega tallada a trossos i ho mesclem tot amb els dits fins aconseguir una textura sorrenca. Afegim l'ou i mesclem tots ingredients just per aconseguir fer una bola amb la massa. L'emboliquem amb film transparent i la deixem mínim mitja hora al frigorífic.

Encenem el forn, a dalt i a baix, a 180º.

Estirem la massa sobre el marbre amb l'ajuda d'un corró. No se si és massa ortodox, però jo l'estiro sobre film transparent, després poso el motlle, prèviament greixat, cap per avall i amb l'ajuda del film transparent giro el motlle cap amunt amb la massa per sobre. Per aquest tipus de pastís l'aconsellable és fer servir un motlle metàl·lic desmuntable d'uns 22 cm. Per treure l'excés de massa que sobresurt del motlle, podem fer servir el corró, passant-lo per sobre la vora metàl·lica. Punxem la superfície amb una forquilla. La tapem amb paper d'enfornar i posem per sobre cigrons secs per que facin pes i la massa no es bufi. Fiquem el motlle al forn 15 minuts i després retirem el paper i els cigrons i el tornem a ficar al forn 10 minuts més per que agafi color.

Preparem la crema al bany maria: agafem una cassola baixa i ampla, l'omplim d'aigua i la fem bullir. A continuació, baixem el foc just per que l'aigua continuï bullint. En un bol, de vidre o d'acer inoxidable, que haurà d'anar dintre de la cassola amb aigua -vigileu que s'aguanti bé i que sigui prou alt per que no entri l'aigua dintre- mesclem a mà els ous, els rovells, el suc de llimona, el sucre i la Maicena. Tallem la mantega en trossos petits i els aboquem dins del bol, posem aquest dintre de la cassola amb l'aigua bullint i comencem a remenar els ingredients, amb una espàtula de fusta, sense parar i fins que aconseguim que la crema s'espesseixi. Sabrem que està a punt, quan al passar el dit per l'espàtula banyada en crema, quedi la marca del dit -trigarem uns 10 i 15 minuts-. Per evitar que us quedin grumolls a la crema, la podeu colar. Posem la crema en un bol i la tapem amb film transparent que toqui la superfície, i la deixem refredar sobre el marbre. Quan s'hagi refredat, l'aboquem sobre la base del pastís. Si per casualitat se us esquerda la base del pastís, una vegada s'hagi refredat podeu cobrir les esquerdes amb xocolata blanca fosa. Espereu a que es solidifiqui la xocolata i aleshores podreu abocar la crema per sobre.

Muntem les clares amb una batedora de varetes, i quan comencin a agafar consistència anem afegint el sucre poc a poc fins aconseguir que les clares tinguin una consistència ferma i una color brillant. Aleshores fiquem la merenga en una màniga pastissera i decorem el pastís. Per últim, amb un bufador de cuina, o bé amb el grill del forn, daurem lleugerament la merenga. Guardem el pastís al frigorífic fins el moment de servir-lo a taula.


Recepta, amb algunes modificacions, extreta de Postres Lecturas.