Crema de moniato amb nou moscada i gingebre

A casa ens hem aficionat a les cremes de verdures. Són fàcils de fer i et solucionen en un moment un sopar o el primer plat d'un dinar familiar. Són saludables, econòmiques i a més, són autèntiques receptes d'aprofitament.

D'un dels llibres que tinc a casa, La màgia de la cuina de la xef Carme Ruscalleda, he tret la recepta bàsica que faig servir per elaborar tot tipus de cremes de verdures. De fet, la xef la descriu com una Tècnica ràpida per cuinar cremes de verdures, que després cadascun pot adaptar al seu gust. La recepta pórta làctics, mantega i nata, però si voleu fer la crema més lleugera, podeu eliminar aquests ingredients -jo no els faig servir habitualment-. Les verdures es bullen amb aigua mineral. Jo a vegades he fet servir brous de verdures o de pollastre, però m'agrada més fer les cremes amb aigua mineral, així evito el regust que poden deixar certs ingredients dels brous, com l'api, per exemple. 

Sobre la quantitat de líquid, jo prefereixo anar-lo afegint poc a poc mentre trituro les verdures, així no m'arrisco mai a que les cremes em quedin aigualides.

Segur que amb aquesta tècnica ràpida per elaborar cremes a casa, vosaltres també us aficionareu a fer-les a casa. Ja m'explicareu!


Ingredients per a quatre persones:
  • 30 ml d'oli d'oliva
  • 30 grams de mantega, opcional
  • 200 grams de porro a rotllanes fines, si no en tinc a casa, faig servir una ceba gran
  • 600 grams de moniato o de la verdura que volgueu
  • 1,5 litre d'aigua mineral, jo poso un litre perquè m'agraden les cremes espeses
  • 30 ml de nata líquida, opcional
  • sal i pebre mòlt blanc
  • nou moscada i gingebre, opcional
En una cassola posem l'oli i la mantega, si la fem servir, les escalfem i sofregim el porro o la ceba, a foc mitjà, durant cinc minuts. A continuació, afegim a la cassola el moniato tallat a daus d'uns 2 centímetres i ho sofregim tot junt durant 2 minuts més. Salpebrem i afegim l'aigua bullent i coem 6 minuts més. Jo continuo coent les verdures fins que estan tendres, 3 o 4 minuts més. Després podem afegim la nata. Retirem la cassola de foc, passat un minut. Rectifiquem de sal i pebre.

Podem triturar les verdures directament a la cassola. Jo prefereixo triturar-les en un altre recipient: les escorro primer i després vaig afegint líquid mentre les trituro, fins aconseguir la consistència que vull. A mi m'agraden les cremes amb una consistència més aviat tipus puré, a d'altres els agraden més líquides. Mentre les triturem afegim el polsim de nou moscada i gingebre.

Les cremes es podem servir acompanyades d"entrebancs" com els clàssics daus de pa fregits. Altres opcions que ens proposa la xef són daus de botifarra negra saltejats a la paella. Marisc, cloïsses sense les cloves, cues de gamba o llagostí marcats a la planxa o escaldats, entre d'altres opcions.