Presentació del Tercer Congrés Català de la Cuina

Avui s'ha fet la presentació del Tercer Congrés Català de la Cuina a l'Auditori del Palau de la Generalitat. Segons la Consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi, el Congrés "es planteja com un procés d’anàlisi i debat al voltant de la gastronomia i la cuina". 


Segons ha explicat Màrius Rubiralta, director executiu del Congrés, aquest "vol analitzar raonadament i amb profunditat tots els factors que han fet possible l'èxit de la cuina catalana a nivell internacional, com s'ha arribat a la situació actual, i a partir d’aquí extreure conclusions que permetin continuar a l’avantguarda gastronòmica mundial”.

La Consellera de la Presidència ha subratllat el model d'èxit de la gastronomia i cuina catalanes i ha destacat la necessitat de que “aquest model segueixi sent competitiu, sostenible, que reflecteixi els valors i la història i que arribi a totes les capes de la societat” i ha volgut remarcar la transversalitat del Tercer Congrés Català de la Cuina. En el mateix sentit ha parlat Pepa Aymamí, coordinadora general del Congrés, que ha declarat que aquest congrés "és un projecte obert i participatiu on hi tenen cabuda aportacions i reflexions del món culinari professional i del món acadèmic i científic”. Per tal de que el Tercer Congrés Català de la Cuina arribi efectivament a tota la societat catalana i a tots els sectors que s'interrelacionen amb la cuina (l’agricultura, la ramaderia i la pesca, la salut, la cultura, l’economia, la indústria, l’educació, el turisme, territori i sostenibilitat, afers socials i família), “es planteja un model de congrés de participació oberta, descentralitzat i organitzat en Comissions Territorials que funcionen sota la coordinació de la FICCG i el Campus de l’Alimentació”, ha indicat Aymamí. Cada comissió treballa de manera autònoma i organitza les activitats necessàries per a contribuir a respondre les preguntes i els objectius plantejats. Les contribucions de cada territori seran la base del document final de conclusions que elaborarà el Consell Executiu del Congrés amb el suport de la Direcció Científica.

El I i el II Congrés (1981-82 / 1994-95) van influir en l’èxit i la projecció internacional de la gastronomia catalana i van servir per prendre consciència del valor de la cuina i del territori físic i humà que la fa possible. El Tercer Congrés ha de servir per avançar cap a una estratègia nacional sobre la Gastronomia i la Cuina posant la mirada en l’horitzó 2025.

El Congrés, que es desenvolupa al llarg del 2018 i 2019, està promogut per la Fundació Institut Català de la Cuina i la Cultura Gastronòmica (FICCG) i el Campus de l'Alimentació de la Universitat de Barcelona (UB). El Congrés també hi compta amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya; les Diputacions de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona; l'Institut d'Estudis Catalans, i les universitats de Girona (UdG), Lleida (UdL), Vic (Uvic-Central de Catalunya), Rovira i Virgili de Tarragona (URV) i Oberta de Catalunya (UOC).