Galette amb préssecs

Fa setmanes vaig publicar una recepta de galette salada i tenia pendent fer una de dolça. No volia fer servir la mateixa massa i "remenant"per Pinterest, vaig trobar una recepta al blog Muy locos por la cocina, on per fer la galette feien servir una massa semblant a la massa quebrada però amb un textura més lleugera, que recordava a la pasta de full, i amb un gust més suau i no tan mantegós. La massa em va agradar molt però volia afegir quelcom especial al farcit, així que continuant la meva "feina d'investigació" vaig anar a petar a una publicació del diari anglès The Guardian, on col.labora el cuiner Yotam Ottolenghi, del qual he penjat unes quantes receptes al blog. Havia escrit un publicació amb diferents receptes amb préssec. La recepta de la galette la feia amb una massa precuinada però l'interessant era com preparava el préssec, macerat amb llimones dolces i romaní. Vaig pensar que la combinació havia de ser deliciosa, i la vaig ben encertar.


Començarem preparant els farcit amb préssecs.
Ingredients:
  • 2-3 préssecs de carn ferma (necessitem 300 grams nets aprox )
  • 2 llimones dolces
  • 40 grams de sucre llustre
  • un parell de branques de romaní fresc
  • 1/4 culleradeta de Maizena
Disposem en una safata els préssecs tallats en mitges rodanxes de mig centímetre de gruix aproximadament. Pelem una de les llimones i reservem la seva pell. Les escorrem, mesclem el seu suc amb el sucre llustre i després ho repartim per sobre els préssecs tallats. Afegim la pell de la llimona tallada a trossos petits i les branques de romaní, i ho deixem macerar tot un mínim de 40 minuts i un màxim d'un parell d'hores.

Passat aquest temps, retirem els talls de préssec de la safata i recollim el suc que hagin deixat anar, el colem i el posem en una cassola petita. Sortiran aproximadament uns 60 ml.

Comencem a preparar la massa de la galette.
Ingredients:
  • 165 grams de farina per rebosteria
  • 1/4 culleradeta de sal
  • 115 grams de mantega freda + 30 grams més
  • 4 cullerades de crème fraîche
  • 2 culleradetes de suc llimona
  • 4 cullerades d'aigua ben freda
  • un ou batut per pintar la massa
  • un parell de cullerades de sucre blanc
Posem la farina en un bol i el fiquem al congelador, sense tapar, durant 30 minuts.
Tallem la mantega en trossos petits. A banda mesclem en un bol petit la crème fraîche, el suc de llimona i l'aigua. Guardem aquesta mescla i la mantega, per separat, en el frigorífic fins el moment de fer-los servir.

Passada mig hora, traiem la farina del congelador, li afegim la sal, les mesclem i afegim la mantega tallada en trossos. Amb l'ajuda d'un parell de ganivets ho barregem tot fins aconseguir una textura sorrenca. Si no tenim massa traça, com és el meu cas, ho podem fer amb les mans però vigilant de no estar massa estona, perquè la mantega s'estovarà amb la nostra pròpia escalfor. Per últim, afegim a la massa la mescla de crème fraîche, suc de llimona i aigua i la barregem amb una cullera fins que aconseguim fer una bola amb la farina. Podem afegir una mica d'aigua freda si veiem que la farina no s'enganxa. També podem afegir una mica de farina si la massa ens queda enganxifosa. Quan hàgim aconseguit fer una bola amb la massa, l'emboliquem amb film transparent i la fiquem en el frigorífic un mínim de 30 minuts.

Encenem el forn, a dalt i a baix, a 200º.

Enfarinem el marbre, estirem la massa amb l'ajuda d'un corró i li donem forma rodona. Amb compte posem la massa estirada sobre una safata per anar al forn, prèviament folrada amb paper per enfornar. Repartim pel mig de la massa els talls de préssec escorreguts. La vora de la massa la plegarem sobre si mateixa cobrint part del farcit. Repartim 30 grams de mantega esmicolada per sobre els préssecs. Pintem la massa amb l'ou batut i l'empolsinem amb sucre blanc. Enfornem 20 minuts.

Escalfem el suc de les llimones a foc fluix amb la culleradeta de Maizena, removent fins que aquest s'espesseixi - un parell de minuts-. Quan hagin passat els primers 20 minuts, aboquem aquesta mescla sobre els préssecs, afegim una mica de farigola per sobre i tornem a enfornar 20 minuts més i fins que la massa estigui daurada.

Deixem refredar una mica abans de servir. Aquest tipus de dolços, que es serveixen tebis, combinen a la perfecció amb el gelat de vainilla, així que us recomano servir-los acompanyats d'una bola de gelat.