Fesols de Santa Pau amb bolets

Fa temps vaig veure la recepta de Fesols amb Rossinyols al blog Chup Chup Chup i la vaig apuntar fins que arribĂ©s el moment de fer-la. M'encanten els Fesols de Santa Pau i, en general, totes les varietats de mongetes. AixĂ­ que vaig fer-me meva la recepta adaptant-la al meu gust i amb allò del que podia gaudir tot l'any. En aquest cas he fet la recepta amb moixernons, però la podeu fer tambĂ© amb ceps o qualsevol mena de bolet deshidratat que no us seran difĂ­cils de trobar.


Ingredients:
  • 250g de Fesols de Santa Pau secs.
  • 30g de bolets deshidratats al gust (moixernons, ceps, o una barreja).
  • 125g de tomĂ quet ratllat.
  • 1 pastanaga.
  • 2 cebes tendres.
  • 2 grans d'all.
  • 1 fulla de llorer.
  • ½ pebrot vermell.
  • 1 raig de vi ranci (opcional).
  • Julivert.
  • Oli d'oliva verge extra.
  • Sal
La primera cosa que ens caldrà fer és coure els fesols i haurem d'haver-los posat en remull com a mínim un parell o tres d'hores; el més còmode és posar-los en remull el dia abans. Quan anem a coure'ls, els rentarem canviant l'aigua un parell o tres de cops. Els escorrem i els posem en una olla petita tot cobrint-los amb aigua freda, que haurà de mantenir-se un parell de dits per sobre dels fesols.

Els posem al foc i, quan arrenqui el bull els espantem afegint un got d’aigua freda; això ajuda a que es mantinguin mĂ©s sencers. En el moment en que arrenqui el bull per segon cop, hi afegim un bon pessic de sal i la fulla de llorer. Deixarem bullir aproximadament una hora, amb l’olla tapada i el foc al mĂ­nim possible. CaldrĂ  anar tastant fins que siguin cuits; han de quedar sencers i que s’aixafin fĂ cilment amb els dits. Apaguem el foc i els deixarem mitja hora en la mateixa aigua abans d’escorrer-los. Si no els hem de fer servir de seguida, podem deixar que es refredin dins de la seva aigua.

Recordeu que cal rehidratar els bolets entre una i dues hores. És una bona idea deixar-los en remull mentre es couen els fesols. Per això els posarem en un bol amb aigua, amb una mica mĂ©s d’un quart de litre, la quantitat justa perquè cobreixi els bolets.

Per preparar el plat, picarem les cebes. la pastanaga, el pebrot i els alls i ho sofregirem tot en una cassola amb un bon raig d’oli d'oliva. Quan comenci a agafar color, ho podem regar amb un raig de vi ranci (sense passar-nos) i deixarem que segueixi sofregint. Quan ja hagi agafat bon color, i comenci a estar cuit, hi afegim el tomĂ quet ratllat, que deixarem concentrar a foc suau vigilant que no se’ns cremi.

Ara ja podem escĂłrrer els bolets tot reservant l’aigua que hem fet servir per rehidratar-los, i els saltem a la paella amb una mica d’oli. Quan el sofregit estigui a punt, hi afegirem els fesols, els bolets i l’aigua de rehidratar-los que hem reservat. Potser haurem d’afegir una mica mĂ©s d’aigua si veiem que no arriba just a cobrir els fesols.

Esperem que arrenqui el bull, hi afegim un pessic de sal i ho deixarem coure cinc o sis minuts a foc suau. Retirem del foc, piquem una mica de julivert i l’afegim a la cassola abans de servir.  Val la pena deixar-ho reposar 10 o 15 minuts abans de menjar-nos-els.


Aquest Ă©s un plat ideal per preparar tranquil·lament el dia abans i escalfar-lo lleugerament en el moment de ser consumit.

Bon profit!