Arriba l'estiu...és temps d'All Cremat a Vilanova i la Geltrú.

Des del 15 de juny i fins al 18 de juliol està en marxa la campanya "Arriba l'estiu...és temps d'All Cremat", una campanya gastronòmica que ha posat en marxa l'Associació de restauradors Menja't Vilanova amb el suport de l'Ajuntament, el Gremi d'Hosteleria, l'Estació naútica de Vilanova i Cuina Catalana.

L'All Cremat és un dels plats insígnia de la cuina vilanovina. Amb uns orígens que es situen al segle XIX, quan les barques passaven moltes hores a la mar; per això, calia alimentar-se amb alguna cosa ràpida però que tingués els ingredients i les aportacions necessàries per continuar amb una feina feixuga. És per això que va sorgir un plat tan simple com l’All cremat, cuinat amb cassola o olla de ferro o d’alumini, amb els peixos que tindrien menys acceptació (normalment els que tenien més espines com el peix de roca) i acompanyat de tomàquet i patata.



Els restaurants que formen l’associació Menja't Vilanova (Genito Ibèrics i Vins, Ceferino, La Cucanya, Pizzeria il Forno, Càtering Caserco, Genil, El Dinou, El Local, Mas Roquer i La Pepa Jaleo) ofereixen l’All cremat elaborat amb diferents peixos de la seva carta. La varietat d’establiments possibilita diferents formes de tastar aquest plat, en menús, tapes o racions. En paraules del president de Menja't Vilanova, Carlos Alcover, "l'All cremat és un plat molt tradicional i molt vilanoví, però que dona joc a fer-ne varietats i tastar-lo amb diferents peixos". A més Alcover referma que "des de Menja't Vilanova sempre estarem al costat dels plats més tradicionals de la cuina marinera vilanovina, que és un dels grans tresors que tenim a la ciutat". I és que la cuina és cultura i els plats típics (com l'All cremat) esdevenen una tradició que Menja't Vilanova vol promocionar i preservar.

Novament Menja't Vilanova col·labora en les festes de Sant Pere i amb el Pòsit de pescadors per donar la rellevància que es mereix el Concurs d'All Cremat, que aquest any es celebra la tarda del 24 de juny, just davant del Pòsit, i on s'elegiran els nous Mestres de l'All cremat i se'n podran tastar racions d'aquest plat tan vilanoví.

Més enllà del Concurs, els restauradors de Menja't Vilanova us esperen als seus establiments, on podreu tastar una menja originària de la barca, amb producte arribat directament del mar, i on la creativitat de cada restaurant li donarà el seu toc personal, sense perdre l'essència de la cuina tradicional vilanovina.