Semiesfera de xocolata amb praliné d'avellanes

Va ser llegir la recepta i decidir que l'havia de fer i de comprar-me uns motlles de silicona semiesfèrics. La presentació, fent servir aquest tipus de motlle, trobo que és molt original i elegant, i la puc fer servir també per una mousse o un mini bescuit. La recepta en si mateixa no és difícil, però sí que és cert que si és la primera vegada que fas praliné et sembla que el sucre no cristal·litzarà mai, o quan piques les avellanes caramel·litzades penses que no aconseguiràs una pasta amb textura untuosa, però si tens una mica de paciència te'n surts, perquè al cap i a la fi, tot es redueix bàsicament a remenar i mesclar ingredients fins aconseguir la textura òptima.

Banyar les semiesferes de xocolata requereix una mica de traça, però si comenceu abocat la xocolata des del centre i aneu baixant, amb moviments circulars, cobrireu la semiesfera d'una sola passada. I sobretot, quan la tasteu, sabreu que tot plegat haurà valgut la pena. Xocoaddictes, no us la podeu perdre!


Ingredients pel praliné:
  • 150 grams d'avellanes torrades pelades
  • 100 grams de sucre blanc
  • 40 grams d'aigua
Per la mousse:
  • 425 ml de nata per muntar
  • 175 grams de xocolata negra fondant
Per la cobertura:
  • 100 grams de xocolata negra fondant
  • 100 ml de nata per muntar
  • 1 cullerada de sucre blanc
Per decorar:
  • xocolata blanca ratllada o fruites vermelles
Necessitareu un motlle de silicona per fer les semiesferes, una picadora elèctrica i un termòmetre de cuina.

Començarem fent el praliné posant en una cassola el sucre amb l'aigua. La farem bullir fins que arribi als 120º, aleshores retirarem la cassola del foc, afegirem les avellanes i amb l'ajuda d'una espàtula les remenarem fins que quedin ben impregnades de sucre i aquest cristal·litzi. Tornarem a posar la cassola al foc i continuarem remenant amb l'espàtula fins que el sucre es fongui i es torni caramel. Abocarem les avellanes sobre paper de forn i les deixarem refredar. Quan hagin refredat, triturarem les avellanes amb una picadora elèctrica fins que aconseguim una pasta untuosa.

En una altra cassola posarem a bullir 125ml de nata amb 175 grams de xocolata negra ben picada i les mesclarem fins que aconseguim una crema de xocolata brillant i sense grumolls que barrejarem amb el praliné. Per últim muntarem la resta de la nata i l'afegirem al praliné i la xocolata. Quan estiguin tots els ingredients ben mesclats els repartirem en els motlles i els ficarem al congelador, tapats amb film transparents, un mínim de 5 hores o millor d'un dia per un altre.

Abans de servir-los a taula, preparem la cobertura posant en una cassola, a foc suau, els 100 grams de xocolata negra i els 100 ml de nata per muntar, mesclant-los fins aconseguir una crema fina i brillant, que abocarem amb compte per sobre les semiesferes -us anirà millor si teniu una reixeta sobre la que posa les semiesferes abans de banyar-les amb la xocolata-. Com les semiesferes estaran gelades, la xocolata prendrà de seguida. Decoreu-les amb xocolata blanca ratllada o fruites vermelles.

Podeu congelar les semiesferes banyades amb xocolata, però amb el fred la xocolata es tornarà blanca i la presentació no serà tan bonica, però no afectarâ al seu gust. L'ideal es banyar-les en xocolata i servir-les en un parell de minuts.

Recepta de Postres Lecturas.